Preskočite na glavni sadržaj

Premijera komedije 'Na tri kralja ili kako hoćete' u riječkom HNK-u

Komedija Williama Shakespearea 'Na Tri kralja ili kako hoćete', u prilagodbi i dramatizaciji Gorana Ferčeca i režiji Franke Perković, odigrat će se premijerno 12. travnja u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.
vrijeme: 12.04.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

"Uvjereni smo da smo napravili dobru predstavu i iskoristili sav potencijal ansambla Hrvatske drame", rekla je Perković na konferenciji za novinare u petak.
 
Ustvrdila je da riječki HNK ima jedan od najboljih glumačkih ansambala, ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji, te ocijenila da je neobjašnjivo da to ostaje neprepoznato i podcijenjeno. "Ovu predstavu ne bih mogla napraviti u 90 posto kazališta koje poznam", dodala je redateljica.
 
Glume Edi Ćelić (Orsino), Tanja Smoje (Olivija), Aleksandra Stojaković Olenjuk (Viola), Jasmin Mekić (Malvolio), Jelena Lopatić (Luda) i drugi, među kojima su i mladi glumci nove glumačke generacije ansambla Hrvatske drame, proizašli iz studija Gluma i mediji riječke Akademije primijenjene umjetnosti Deni Sanković, Ana Marija Brđanović i Romina Tonković.
 
Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Josip Maršić a oblikovatelj svjetla Alan Vukelić.
 
Ovom prigodom intendant riječkoga HNK Marin Blažević istaknuo je da nakon dviju godina pandemije, u kojima je ovo kazalište djelovalo pod motom Opstanak, sljedeće dvije sezone nose naziv Transformacija. Riječ je o transformaciji strategije, programa i ansambla, rekao je Blažević.
 
Osvrnuo se na rasprave o velikom udjelu iznosa za HNK u riječkom proračunu za kulturu, ističući da treba voditi računa o tome da HNK Zajc nije samo jedno kazalište, nego je to šest ili više kazališta pod jednim krovom.
 
Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, rođenjem Argentinka, najavila je otvaranje riječkoga HNK latinsko američkoj kazališnoj sceni u sezoni 2023./2024. i nazvala je Latino sezonom. "Želimo pokrenuti dijalog s vrlo zanimljivim autorima iz drugih dijelova svijeta i pomaknuti eurocentrični pogled", rekla je.
 
U planu za tu sezonu su premijere "Macondo", prema romanu "Sto godina samoće" G. Garcije Marqueza u prilagodbi nekoliko urugvajskih, kolumbijskih i hrvatskih dramatičara i redatelja, potom autorski projekt čileanske redateljice i dramaturginje Carle Zunige, koji stvara za riječki HNK te "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Argentinca Luciana Delprata.
 
Izvor: Hina