Preskočite na glavni sadržaj

Premijera glazbeno-scenskog djela 'Čudesna šuma' na Lovrjencu

Premijera glazbeno-scenskog djela za djecu 'Čudesna šuma', nastalog prema adaptaciji istoimenog romana književnice Sunčane Škrinjarić, a u režiji Lee Anastazije Fleger, održat će se 12. kolovoza u 21 sat na tvrđavi Lovrjenac. Program se ostvaruje uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a predstava će još igrati 13. i 14. kolovoza.
vrijeme: 12.08.2022. - 14.08.2022.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/
Roman Čudesna šuma obilježio je cijelu jednu generaciju, a tematskom aktualnošću to nastavlja činiti i danas. Sam predložak raslojava ekološka pitanja, tematizirajući zajedništvo kao osnovnu postavku društva, a scenska adaptacija ove predivne kazališne pustolovine na čarobnom Lovrjencu zahvaća ispreplitanje realnog i fantastičnog svijeta, oslanjajući se na glazbu, songove i zbor. Sam roman prvi je put objavljen 1985. godine pod nazivom Slikar u šumi, a već godinu dana kasnije prema njemu snimljen je prvi hrvatski dugometražni crtani film koji dobiva sadašnji naslov te se smatra jednim od najpopularnijih crtanih filmova na području bivše Jugoslavije.
 
- Odrasla sam uz crtić Čudesna šuma, doslovno ga znam napamet i oduvijek sam htjela tu priču raditi kao predstavu. To je naša baština, priča koju moramo prenositi na nove generacije. Priča je to za mlade i stare, nikad neće prestati biti aktualna. Scenskom adaptacijom zahvatili smo ispreplitanje realnog i fantastičnog svijeta. Iz užurbane gradske vreve, sivila i smeća, naš Slikar bježi u fantastičnu čudesnu šumu koja je bazirana na mašti, izmišljenim bićima i životinjama. Dolazi u čarobni svijet Kaktus cara, čarobnjaka, malih ježeva, Plamenke, kraljice Vodenjakinje, u carstvo žaba... Sva lica iz čudesne šume, naravno, imaju sve najbolje i najgore ljudske osobine. Ovdje je sve moguće, čak i slikarov kist postane čaroban – ističe redateljica predstave Lea Anastazija Fleger.
 
Uz nju, autorski tim čine skladatelj Frano Đurović, dirigent Mateo Narančić, autorica dramatizacije i dramaturginja Nikolina Rafaj, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić. Oblikovatelj svjetla je Marko Mijatović, asistentica produkcije Ida Klemenčić, asistentica kostimografije Tina Spahija, a oblikovateljica oglavlja Ana Mikulić. Uz Romana Nikolića kao Kaktus cara te Jelenu Miholjević u ulogama Dabra i Vodene carice, glavninu glumačke podjele čine mladi glumci i glumice Akademije dramskih umjetnosti i to Matija Gašpari kao Slikar, Vini Jurčić u ulogama Ježa i Čarobnjaka, Igor Jurinić kao Gavran, Medvjed i Kor žaba, Melody Martišković kao Jež, Plamenka, Krtica i Kor žaba te Ružica Maurus kao Lisica, Korijenka i Kor žaba. Glazbenici su Vanda Đanić, Đive Franetović Kušelj, Karmen Pervitić, Denis Ajduković, Stijepo Medo i Matija Novaković.

www.dubrovnik-festival.hr