Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Kod konjarskih vatri' u Županji

U novom dokumentarno-igranom filmu 'Kod konjarskih vatri' prikazuje se šokački tradicijski običaj čuvanja konja na paši i druženje konjara te je prikazano nekoliko scena iz života ljudi u Županji u vrijeme Vojne krajine, rekonstruiranih prema podacima iz knjiga i drugih izvora. Premijera filma održat će se u nedjelju, 22. kolovoza, u 20 sati, u parku Zavičajnog muzeja 'Stjepan Gruber' Županja.
vrijeme: 22.08.2021. -
mjesto: Županja
url: https://muzej-zupanja.hr/

Posebno je impresivna snimka Tijelovske procesija sa scenom blagoslova Kapelice Srca Isusova kod  Save te šokačkoga kola koje se igralo poslije Sv. mise ili procesije  pored kapelice, a davnih dana vjerojatno i pred starom drvenom crkvom kod Save, gdje se održavala i misa za krajišnike i graničare. 

U filmu ćemo vidjeti staru Županju zabilježenu na starim kartama iz 18 stoljeća, na fotografijama i  razglednicama, a sve uz  evociranje uspomena na život  u 11 . županjskoj kompaniji. U filmu se mogu vidjeti i nove snimke Serežana na konjima, kod Poloja te igrane scene: krađa djevojke na šokačkom stanu,  krijumčarenja na granici, kaštigovanje sa uzbudljivim i impresivnim scenama podizanja uzbune i paljenje mašala kod čardaka. Opširnije…