Preskočite na glavni sadržaj

Premijera drame 'Variazioni enigmatiche' / 'Enigmatske varijacije'

Premijerna izvedba predstave Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca 'Variazioni enigmatiche' / 'Enigmatske varijacije' Érica-Emmanuela Schmitta, održat će se u petak, 10. prosinca 2021., u Dram(m)a centru 'Zajc'.
vrijeme: 10.12.2021. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/
Ovaj psihološki triler o životu i ljubavi u svojoj 87. godini režira jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta, Neva Rošić koja se od sredine 90-ih povremeno se bavi i režijom, najčešće upravo u riječkom Kazalištu.
„Enigmatske varijacije vrlo su neobična ljubavna priča. Pojavljuju se samo dva lika, novinar i pisac, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Zanimljivost ove ljubavne intrige počiva na plećima dvojice izvanrednih glumaca kakvi su, Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano.
Cijeli komad je vrlo intrigantan događaju se neprekidne psihološke promjene i neobični obrati. Naslov je autor posudio od skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. U tekstu se
pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti – temi koja nam je sigurno u ovom trenutku jako bliska”, ističe legendarna Neva Rošić vjerujući kako će predstava publici pružiti gotovo “dva sata napete igre, verbalnih dvoboja i pametnih misli”.
U Enigmatskim varijacijama sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju nasuprotnih principa: fikcije i stvarnosti, života u osami i pisanju te obične svakodnevice, ljubavi i žudnje. (...)
Opširnije