Preskočite na glavni sadržaj

Premijera dokumentarnog filma 'Srebrne': Nevidljiva snaga bolivijskih rudarki

U sklopu proslave dvadesete obljetnice postojanja i rada udruge Filmaktiv, održat će se premijera dokumentarnog filma 'Srebrne' riječke redateljice Barbare Babačić. Film će premijerno biti prikazan 3. svibnja u riječkom Art-kinu Croatia, u 21 sat, nakon čega slijedi razgovor s autoricom.
vrijeme: 03.05.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://filmaktiv.org/

"Srebrne" je intenzivan portret bolivijskih žena koje žive mizeran život unutar rudarske zajednice pokraj grada Potosija. Sniman tijekom mjesec dana 2014. godine, film istražuje ženski doprinos u ekonomiji rudnika, dok istovremeno problematizira njihovu marginalizaciju i stigmatizaciju unutar andske kulture. Redateljica Barbara Babačić postavlja pitanja o ekonomskim teretima koje ove žene nose te istražuje kulturne norme koje ih čine nevidljivima u društvu.
 
“Prva nam je ideja bila da snimamo rudare. Međutim, kada smo shvatili da umiru vrlo mladi i da uglavnom imaju više od troje djece, moje je pitanje bilo gdje su žene i kako one sada žive. Nakon duže potrage, uspjeli smo doći do žena i intervjuirati ih”, objašnjava redateljica, koju motiviraju ljudi za koje se čini da su izgubili sve.
 
“Navodi me da se pitam što ih vuče dalje, iako znaju da pomaka s mjesta nema. Zanima me snaga, u ovom filmu prvenstveno žena, koje su same i skrbe za svoju djecu radeći Sizifov posao. Ne želim ih predstaviti kao žrtve, već kao heroje - i možda malim koracima mijenjati paradigmu rudarskog svijeta, gdje se samo muškarci prikazuju kao heroji”, kaže Babačić.
 
Otežavajuća okolnost bio je jezik - naime, žene s kojima je razgovarala govore kečuanski, jezik starih Inka, zato je Babačić koristila pomoć dvoje prevoditelja iz Potosija, grada Bolivije koji je u razdoblju španjolskog kolonijalizma bio glavni izvor srebra i kolonijalno središte s kovačnicom novca. Izvoz srebra činio je Potosi jednim od najvećih i najbogatijih gradova na svijetu, a danas je najnerazvijenija regija Bolivije.
 
“Ovdje su žene posve nevidljive. Nigdje se ne spominju i njihov je rad nevidljiv, iako ih kapitalističke korporacije u rudniku neumorno žvaču i sav teret prebacuju na mlade udovice”, objašnjava Babačić.
 
Ulaz na projekciju je slobodan!
 
O REDATELJICI:
Barbara Babačić riječka je redateljica koja se ističe svojim angažiranim pristupom dokumentarnom filmu. Njeni filmovi često istražuju društvene teme i marginalizirane perspektive, potičući gledatelje na razmišljanje i promjene.
 
NA FILMU SU RADILI:
Redateljica i scenaristica: Barbara Babačić
Snimatelj: Branko Manzin
Montažerka: Kristina Barišić
Oblikovatelj zvuka: Zoran Medved
Obrada slike: Sara Salamon
Vizualni identitet: Ana Labudović
Korekcija teksta: Olga Dimitrijević
Lektura teksta: Lea Stojiljković Medved
Producent: Borko Novitović