Preskočite na glavni sadržaj

Premijera dokumentarnog filma 'Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije' Branka Ivande

Premijera dokumentarnog filma 'Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije', redatelja Branka Ivande, će se održati 22. rujna, u 20 sati, u dvorani Jure Petričevića, Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2 / Strossmayerov trg 4.
vrijeme: 22.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ars7.hr/

Film, uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije; filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i iz života nekih europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.
 
Autori filma ovim putem pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.
 
Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao? Kakav je osjećaj prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kakav je osjećaj sjetiti se da na jednoj slici, naslikanoj u Pennsylvaniji, zagorski seljak u svome štaglju, ispod jedne daske skriva svoje blago i osjetiti tu istu dasku pod vlastitim nogama? Kako je otkriti  skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših fresaka u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima? Odgovore na ova pitanja saznajte na premijeri filma!