Preskočite na glavni sadržaj

'Premalo čitam' – nova sezona podcasta posvećena je promjeni

'Premalo čitam' – nova sezona podcasta posvećena je promjeni
Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica u travnju 2022. pokrenula je podcast 'Premalo čitam'. Nova sezona podcasta ponovo je tematska, a glavna tema je promjena. Promjena je općenita nit vodilja sezone, a može se odnositi na društvenu, ekološku, tehnološku, osobnu promjenu itd. Sezona će ponovno okupiti goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske, a otvara ju Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.
Podcast je kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Tijekom 2022. godine gosti podcasta bili bili tadašnji knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima. Druga sezona realizirana je 2023. godine i istražila je nove smjerove, a glavna tema sezone bilo je mentalno zdravlje. U deset intervjua u drugoj sezoni gostovalo je 11 sugovornika, stručnjaka s različitih područja brige o mentalnom zdravlju, kao i boraca koji su hrabro podijelili svoje osobne priče i iskustva.
 
U okviru ove sezone s gostima će se razgovarati o održivosti, umjetnoj inteligenciji, ekologiji, o budućim promjenama koje su nužne, o novom pogledu na svijet oko nas - što je drugačije, kako se s tim nositi, je li promjena dobra ili loša te što u budućnosti svaki pojedinac može napraviti za sebe i za druge.
 
Zašto baš knjižničarka i zašto baš Gradska knjižnica Požega?
 
Dograđena i adaptirana zgrada Gradske knjižnice Požega otvorena je 2021. godine, čemu su prethodili dugotrajni radovi i promjena koncepta poslovanja kako bi se knjižnica približila potrebama zajednice i korisnika. Promjene u prostoru slijedile su i brojne promjene u načinu rada i pristupa korisnicima te kompletno rebrendiranje, u skladu sa suvremenim svjetskim knjižničarskim trendovima. Ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo govorila je upravo o promjenama kroz koje knjižnice 21. stoljeća prolaze i nužno moraju prolaziti kako bi ostale relevantne, kao i o promjenama koje su napravljene u požeškoj knjižnici, a koje su rezultirale povećanjem broja korisnika, zadovoljnijim korisnicima i djelatnicima. Koprivničku knjižnicu čeka sličan put - poslušajte intervju i saznajte kako će on izgledati!
 
Voditelj podcasta i dalje je Goran Živković-Žika, pedagog, povjesničar-entuzijast i poznati koprivnički glazbenik, a autori špice podcasta su Goran Živković-Žika i Konrad Mulvaj, glazbenik, dizajner i multimedijalni umjetnik. Snimanje podcasta tehnički pomažu i podupire Pučko otvoreno učilište Koprivnica. Podcast je dostupan na svim relevantnim audio servisima, a možete ga potražiti i poslušati ovdje: