Preskočite na glavni sadržaj

Pregled rada u 2022. i prioriteti za 2023. godinu Ministarstva kulture i medija

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je 28. prosinca konferenciju za medije povodom objave rezultata Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu, pregleda postignuća u 2022. i najave projekata za 2023. godinu.
vrijeme: 28.12.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Ministrica je izrazila zadovoljstvo oporavkom kulturne scene i kulturnih i kreativnih industrija nakon pandemije, na što su uvelike utjecale mjere i potpore koje je Ministarstvo uvelo tijekom pandemije i na taj način održalo kulturnu scenu na životu. „Hrvatska je bila jedina europska zemlja koja je u kontinuitetu održala kulturu otvorenom“, podsjetila je ministrica te istaknula kako se taj neprekinuti kontinuitet pokazao ključnim, jer su hrvatske kulturne ustanove, neovisne udruge i samostalni umjetnici uspjeli nastaviti raditi.
 
Ministrica je podsjetila kako proračun Ministarstva kulture za 2023. godinu dosegnuo je 1,37 % državnog proračuna, te kako se najveće povećanje odnosi se na obnovu nakon potresa, ali su rasla i sva druga programska sredstva, u prosjeku više od 20%. Naglasila je i kako Ministarstvo provodi 295 projekata obnove sredstvima Fonda solidarnosti EU (iz kojeg je do sada povučeno više od 900 milijuna kuna) i 40 projekata nacionalnim sredstvima, a zajedno s gradom Petrinjom započelo je obnovu 26 kuća u centru grada. Posebno je zadovoljstvo ministrica izrazila zbog uspješnog povratka praksi objave rezultata prije kraja godine za sljedeću godinu, te pozvala  gradove i županije na odgovornost i ažurnost, temeljenu na ove godine usvojenom Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Ostale naglaske pregleda rada Ministarstva u 2022. godini i najavu prioriteta za 2023. godini donosimo u cijelosti OVDJE!