Preskočite na glavni sadržaj

Predvečer poezije: Xi Chuan & odrazi suvremenog kineskog pjesništva

U utorak, 26. ožujka, s početkom u 18 sati, na katu knjižare Vuković & Runjić u zagrebačkoj Teslinoj 16, održat će se program pod nazivom 'Xi Chuan & odrazi suvremenog kineskog pjesništva'.
vrijeme: 26.03.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/people/Vukovi%C4%87Runji%C4%87/100063984217839/

Proljeće otvaramo jedinstvenim polifonim poetskim predvečerjem s kineskim pjesnikom Xi Chuanom, jednim od najosebujnijih glasova današnje kineske pjesničke scene, a po mnogima i jednim od najvažnijih suvremenih pjesnika uopće.
 
Poetska polifonija ::: četiri pjesnička glasa u razgovoru
 
Rođen 1963. godine u gradu Xuzhou pod imenom Liu Jun, Xi Chuan se na pjesničkoj sceni pojavio sredinom osamdesetih godina, kao pripadnik naraštaja nakon tzv. „maglovitih“ ili „neproničnih“ čiji je izričaj obilježio godine nakon Kulturne revolucije.
 
Nakon rane suptilne lirike početkom 1990-ih, Xi Chuan radikalno mijenja poetiku i počinje pisati tekstove po kojima je danas glasovit: refleksivne, počesto opširne pjesme u prozi ili lirske eseje (sâm je iznjedrio kovanicu „poeseji“) koji dovode u međuigru kinesku tradiciju i suvremeni zapadni kanon, nerijetko na rubu satire, satkane od paradoksa, prepune povijesnih, književnih i filozofijskih referenci. Autor je više desetaka pjesničkih i esejističkih knjiga, dobitnik niza međunarodnih nagrada.
 
S prvim proljetnim danima, u knjižari Vuković & Runjić imamo jedinstvenu priliku čuti kako ponešto od svega toga zvuči na kineskom originalu, a s pjesnikom će razgovarati pjesnici Miroslav Kirin, Marko Pogačar i njegov prevodilac Dinko Telećan.

Predvečer poezije: Xi Chuan & odrazi suvremenog kineskog pjesništva | Facebook