Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeno pet novih edicija Senjskog zbornika

Pet novih brojeva Senjskog zbornika, možda i posljednjih primjeraka toga znanstvenog časopisa objavljenih u tiskanom formatu, predstavilo je Senjsko muzejsko društvo u sklopu svoje izborne skupštine.
vrijeme: 08.04.2024. -

Redovito godišnje tiskanje i objavljivanje Senjskoga zbornika u ovom vremenu nesklonom tradicionalnoj tiskanoj knjizi pravi je nakladnički pothvat, rečeno je na skupštini.
Po svemu sudeći časopis će ubuduće izlaziti u elektroničkom obliku, s obzirom na to da je Ministarstvo kulture i medija ukinulo natječaje za financiranje znanstvenih časopisa te je ostalo samo na financiranju znanstvenih institucija. Stoga je lako moguće, rečeno je na skupu, da jubilarni pedeseti broj časopisa bude i posljednji objavljen u tiskanom obliku.
Senjsko muzejsko društvo i Grad Senj objavljuju znanstveni časopis Senjski zbornik od 1965. godine, a sadržajem obuhvaćaju rukopise što ih autori posvećuju temama iz povijesti Senja i okolice, kulturi, književnosti, gospodarstvu, geografiji, poznatim zaslužnim pojedincima.
Jedan od recentnih brojeva posvećen je nedavno preminulom gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću.
Časopis se tiska na hrvatskom i još na jednom svjetskom jeziku, a autori radove ustupaju bez honorara.
Članci u Senjskom zborniku indeksirani su u bazama European Reference Indeks for the Humanities - ERIH PLUS, Slavic Humanities Index i CEOOL.
Senjsko muzejsko društvo udruga je građana grada Senja koja već pune 74 godine okuplja Senjane, koji žive u tom gradu kao i one u svijetu, te prijatelje toga grada radi očuvanja i promicanja kulturno-povijesne, spomeničke te prirodne baštine Senja.
Društvo se u posljednje vrijeme istaknulo obilježavanjem obljetnice tiskanja Senjskog glagoljskog misala, nastavljaju suradnjom s Crkvom, a nedavno su u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i pod pokroviteljstvom Grada Senja održali znanstveni kolokvij u povodu 150. obljetnice izdvajanja Senja iz sustava Vojne krajine.

(Hina)