Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeno dopunjeno izdanje UNESCO-ovog priručnika i nastavnog materijala za učitelje 'Svjetska baština u rukama mladih'

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs predstavili su drugo dopunjeno hrvatsko izdanje UNESCO-ovog priručnika i nastavnog materijala za učitelje 'Svjetska baština u rukama mladih' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
vrijeme: 13.12.2022. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

„Posebno mi je drago što i mi u Hrvatskoj održavamo kontinuitet jednog od najuspješnijih vodećih projekata UNESCO-a za mlade - Obrazovnog programa o svjetskoj baštini, koji je pokrenut 1994. godine, a provodi ga UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu i UNESCO-ova projektna mreža pridruženih škola (ASPnet). Ovo je ujedno i prigoda kojom se pridružujemo proslavi 50. godišnjice Konvencije za zaštitu prirodne i kulturne baštine iz 1972., koja uvelike doprinosi međukulturnom dijalogu i razvoju gospodarskih i ljudskih potencijala“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.
 
Uz podsjetnik na 31 kulturno dobro materijalne i nematerijalne baštine koje je Republika Hrvatska upisala na reprezentativni popis svjetske baštine, za koje skrbi i njeguje ministrica je izrazila ponos na građane koji ta kulturna dobra čuvaju i prenose znanja na mlade generacije, ističući kako baštine nema bez baštinika Jednako tako, Hrvatska se odazove pomoći raznim ugroženim svjetskim lokalitetima, pa je tako bila prva zemlja u svijetu koja je dala financijsku potporu Fondu za obnovu uništene baštine Malija, među prvima se uključila u pružanje pomoći zaštite Ukrajinskih kulturnih dobara i ustanova te najavila još intenzivniju suradnju nakon završetka rata.
 
Ministrica je osim toga poručila kako je obrazovanje o svjetskoj baštini ključno, jer ne samo da pomaže mladim ljudima da shvate važnost uključivanja u očuvanje najistaknutijih svjetskih kulturnih i prirodnih znamenitosti, nego je i osnova za promicanje razumijevanja i poštovanja između različitih kultura, razvijanje dijaloga i tolerancije. „Budućnost svjetske baštine u velikoj će mjeri ovisiti o uključivanju i akcijama sadašnjih naraštaja koji će uskoro donositi najvažnije odluke i voditi svijet sutrašnjice. Stoga je ovaj priručnik alat u rukama profesora koji će mlade poučiti ne samo o hrvatskoj, već i svjetskoj baštini, kako bi naučili poštivati druge kulture i običaje, a pri tome se uvijek ponosili svojim nasljeđem.“, zaključila je ministrica.
 
Uz ministre okupljenima su se obratili voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademik Zvonko Kusić te ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Ivanka Stričević.
 
Drugo hrvatsko nadopunjeno izdanje UNESCO-ovog priručnika „Svjetska baština u rukama mladih“ izdano je u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za visoko obrazovanje i UNESCO-a. Priručnik koncepcijski podržava suvremene pristupe poučavanja temeljene na mogućnosti prilagodbe potrebama učenika, poticanju kritičkog mišljenja i stavova te boljem razumijevanju multikulturalnih različitosti suvremenog svijeta. Priručnik je prilagođen uporabi u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, potiče integrirano učenje i poučavanje te je bogato opremljen različitim materijalima i izvorima znanja. Republika Hrvatska prva je u jugoistočnoj Europi prevela ovaj UNESCO-ov priručnik.


   Foto: HINA