Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena obnovljena crkva Sv. Marije od milosti na Dančama

​Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup monsinjor Roko Glasnović, proslavljena je obnova Crkve Sv. Marije od milosti koja je sa samostanom i grobljem na Dančama vrednovana kao nacionalno blago zbog svoje neprocjenjive povijesne, religijske i umjetničke vrijednosti, kao svjedočanstvo iznimno razvijene sakralne, zdravstvene i sepulkralne kulture renesansnog Dubrovnika. 
vrijeme: 18.05.2022. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://min-kulture.gov.hr/

Proslavi je prisustvovao izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće.
 
Putem programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstvo kulture i medija je sufinanciralo obnovu crkve sv. Marije na Dančama koja je započela 2020. godine. Konzervatorski odjel u Dubrovniku izvršio je stručni pregled umjetnina prije početka sanacijske obnove te izdao Rješenje o posebnim mjerama zaštite umjetnina za vrijeme radova. Po obavljenoj desalinizaciji zidova i saniranju kapilarne vlage, u 2021. godini nastavljeni su radovi građevinske sanacije, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici. Usporedno s provedbom zaštitnih radova, na crkvi sv. Marije na Dančama izvedene su elektroinstalacije te instalacije grijanja i hlađenja, kao i elementi građevne stolarije, opreme interijera te drugi zanatski radovi.
 
Sagrađena sredinom 15. stoljeća, po nalogu Senata Dubrovačke Republike, ova je crkva već u 16. stoljeću postala prvo zavjetno svetište izvan gradskih zidina gdje se štovala Blažena Djevica Marija, Gospa od Danača čemu svjedoče sačuvane oporuke starih Dubrovčana u kojima su uz katedralu i crkvu sv. Vlaha redovito darivali i crkvicu na Dančama. Dobričevićev poliptih Bogorodica s djetetom iz 1465. na glavnom oltaru bio je prekriven brojnim zavjetnim pločicama koje su nakon restauracije izložene su u svetištu, svjedoče o čudesnim ozdravljenjima i milostima koje su vjernici primali na zagovor Gospe od Danača. Posebnost ovog svetišta kao pomorskog je i običaj da sestre Franjevke od bezgrešnog začeća nastavljaju stoljetnu tradiciju svojih prethodnica te zvonjavom zvona odzdravljaju brodovima koji Gospinu crkvu pozdravljaju zvukom sirene. (MKM)