Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija Marine Baričević 'Robert Baća'

Četverojezična monografija likovne kritičarke Marine Baričević 'Robert Baća' na hrvatskom, engleskom, japanskom i kineskom jeziku predstavljena je u srijedu, 21. rujna, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
vrijeme: 21.09.2022. -
mjesto: Zagreb

Monografiju su predstavile povjesničarke umjetnosti Ariana Kralj i Nevenka Šarčević.
 
Ariana Kralj je podsjetila na doprinos likovne kritičarke i povjesničarke umjetnosti Marine Baričević u promociji hrvatskih keramičara, jer je istaknula njihovu vrijednost i kvalitetu.
 
Nevenke Šarčević rekla je kako je Robert Baća ostavio trag u hrvatskom kiparstvu birajući forme koje dovode do temeljnog oblika. "Vodio je računa o elementarnosti", ocijenila je.
 
Robert Baća (Zagreb 1949. - 2019. Zagreb) prvi put je izlagao 1967. na zajedničkoj izložbi u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti, Odjel keramičkih tehnika završio je 1969..  Diplomirao je kiparstvo 1974. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Ivana Sabolića, a 1978. završio je postdiplomski studij kiparstva u Majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića.
 
Bavio se skulpturom i keramikom nefigurativnih oblika, asocijativnih značenja i naglašenih volumena. Radio je i umnoženu sitnu plastiku, multiple i porculanske objekte u boji. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Sisku, Zürichu i Lichtensteinu.
 
Keramika i kiparstvo komorne forme i dojmljive izražajnosti glavne su odlike Baćine zrele umjetnosti, a tomu se pridružuju slike u tehnici pastela komornog ugođaja i morski prizori, napominje Baričević.
 
Monografiju je objavio zagrebački nakladnik In. Tri. (Hina)