Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga Drage Glamuzine 'Noćni portir'

Knjiga književnika Drage Glamuzine 'Noćni portir', u kojoj dnevnički bilježi događaje iz zadnje pandemijske godine te početka ruske agresije na Ukrajinu, predstavljena je u utorak, 14. svibnja, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
vrijeme: 14.05.2024. -
mjesto: Zagreb

Knjigu su, uz autora, predstavili i književnici Đurđica Čilić, Zoran Ferić te Ivica Prtenjača.
 
Glamuzina je napomenuo kako je svoj dnevnik pisao tijekom zime i proljeća 2022. godine. Dani su, naglasio je, bili ispunjeni događajima koje je opisivao noću, pred spavanje, pa je i naslov knjige "Noćni portir" s njom sretno srastao.
 
Po riječima Zorana Ferića, u ovim su zapisima zabilježeni sitni kućni problemi, susreti s prijateljima te vrijeme provedeno s bližnjima i ženom.
 
U pitanju su, istaknuo je, živi likovi u tekstu pa su zapisi u formalnom smislu i roman. Mirni i ujednačeni glas u zapisima ima hipnotičko djelovanje na čitatelja, napomenuo je i dodao kako zapisi djeluju utješno i umirujuće.
 
Đurđica Čilić smatra kako Glamuzina piše jasno i pritom razotkriva pogled na jedan dio zajedničkoga života muškarca i žene te prikazuje ili nagovješćuje vlastite unutarnje borbe. Ocijenila je kako je dnevnik pisan nerazbarušenim stilom, sistematično te bez pretencioznosti i uvjeravanja u vlastito znanje.
Knjiga "Noćni portir" ima kronološku crtu, istaknuo je Prtenjača i dodao kako Glamuzina piše jer ono što je vidio i proživio ne želi zaboraviti.
 
Knjigu je objavila nakladna kuća Buybook.
 
Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar u hrvatskom tisku te izdavačkoj kući Profil. Od 2011. radi kao glavni urednik u izdavačkoj kući V.B.Z.. Objavio je više knjiga i zbirki pjesama, među ostalima i roman "Tri". (Hina)