Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga 'Digitalna transformacija'

Knjiga Sandre Kučina Softić, Marka Odaka i Jadranke Lasić Lazić 'Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju' predstavljena je u petak, 21. siječnja, u auli Sveučilišta u Zagrebu.
vrijeme: 21.01.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.unizg.hr/

Knjigu su predstavili rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, dekan Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik sveučilišnoga Povjerenstva za e-učenje i internetske  servise Nikola Mrvac i prorektor za nastavu Sveučilišta Sjever Vlado Tropša. 
 
Danas se sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koriste digitalnom tehnologijom, a e-učenje uključeno je u strategije i pravilnike, rekao je Boras te dodao kako na pandemiju možemo gledati i kao na katalizator poticanja digitalizacije visokoga obrazovanja. Naglasio je da je Sveučilište osiguralo kontinuitet nastave i ustvrdio kako još uvijek nemamo dovoljno mladih stručnjaka.
 
Ocijenio je da se država slabo brine za financiranje visokoga obrazovanja te dodao da nećemo moći odgovoriti zahtjevima, budemo li tako slabo financirali visoko obrazovanje. Iz knjige se vidi da nema grane u kojoj bi bila potrebna digitalna transformacija, istaknuo je Boras.
 
Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković napomenuo je kako je knjiga strukturirana u sedam cjelina u kojima se razrađuju  koncepti i daju primjeri dobre prakse za pripremu strategije digitalne transformacije u  obrazovanju.
 
U knjizi se, naglasio je, govori, uz korištenje informacijske tehnologije i otvorenih obrazovnih resursa u cilju otvaranja pristupa digitalnom učenju i virtualnoj razmjeni i inovacijama u obrazovanju, i o poticanju stvaranja kurikula s ugrađenim digitalnim tehnologijama u  praktično učenje, modelima za razvoj nastavničkih kompetencija za primjenu e-učenja i dr. 
 
Koriste se i dijelovi iz istraživanja provedenih u okviru doktorskih tema koji se  proširuju novim podatcima, posebice vezano uz motivaciju nastavnika za primjenu novih  tehnologija u obrazovanju, napomenuo je Milković.
 
Knjigu "Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju" objavilo je Sveučilište Sjever.
 
Izvor: Hina