Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga Borisa Domagoja Biletića 'Hvatanje zraka'

Knjiga Borisa Domagoja Biletića 'Hvatanje zraka - Izabrane pjesme' predstavljena je u utorak, 28. veljače, u Knjižnici Matice hrvatske u Zagrebu.
vrijeme: 28.02.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.matica.hr/

Književna povjesničarka Hrvojka Mihanović-Salopek ocijenila je da je Biletić pjesnik koji se ne da svesti na zajednički nazivnik. Kritičari Biletićeve poetike usuglasili su se tek u tome da je on nesvodiv na jedinstven književni pravac. U njegovu su pjesništvu otkrili polifone utjecaje i hermetizme, napomenula je.
 
U njegovu pjesništvu, dodala je, pronalazi se jezični konstruktivizam, nadrealističke aluzivnosti, ekspresionizma, mediteranizma, neomanirističnosti, neomitologizacije i potpuno emonijskoga razobličavanja.
 
Po riječima književnog kritičara Davora Šalata Biletićeva heterogenost mučila je kritičare sa smještajem njegove poetike. Najčešće su nalazili nekakve međuprostore, napomenuo je dodavši kako mu prostor pronalaze između scene označitelja i scene označenoga.
 
Biletić je s jedne strane, smatra akademkinja Sibila Petlevski, poeta doctus, a s druge strane razigrani dječak. Knjiga je neobičan žanrovski odabir koji je donio na dlanu ovoga autora, napomenula je dodavši kako je uz to provela poetozovski uron u pjesništvo te ga utemeljio u vlastitom čitanju poezije.
 
Ocijenila je da knjiga pokazuje Biletićevu razigranost, ali i ukotvljenost u tradiciju kao bitna obilježja njegova pjesništva u kojem su "hvatanje zraka" uvijek između te dvije spojenice.
 
Priređivač Miroslav Mićanović istaknuo je kako knjiga izbora iz Biletićeve poezija "Hvatanje zraka" prikuplja teret uglavnom objavljivane poezije, njezino prošlo i sadašnje vrijeme, koje se za ovu priliku čita i očitava u suvremenosti, za koju bismo, dvojeći je li savršena, pouzdano mogli reći da joj je rasulo nosiva stvarnosna i simbolična odrednica.
 
Ono što nestaje i nastaje, što se gubi, što pristiže i mijenja se, čini Biletićevu pjesničku knjigu sretnih i nesretnih razlika, mapu u kojoj se slažu i zamjenjuju: zavičaj i jezik, ironija i samopouzdanje, prostori za 'ča' i za 'što', intimno i gubitničko, poraz i potraga, suvremenost i prošlost, povijest i prostor, ocijenio je.
 
Biletićev se tematsko-predmetni instrumentarij, naglasio je, mijenja i preoblikuje u figure smrti i ljubavi, u buđenja u drugom jeziku, traženja tradicionalnog u trenutnom, opsesivnom i buntovnom.
 
Knjigu "Hvatanje zraka - Izabrane pjesme" objavila je Matica hrvatska.
 
Književnik i znanstvenik Boris Domagoj Biletić rođen je 1957. u Puli. Objavljuje od 1977., uglavnom poeziju, eseje, studije i kritike. Iznimno je aktivan i kao urednik, publicist, antologičar, polemičar te organizator književnih i kulturnih programa.
 
Izvor: Hina