Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt tematskog razgleda Zagreba prema secesijskom itinereru

Muzej za umjetnost i obrt i Društvo turističkih vodiča Zagreba predstavili su 10. lipnja 2022., na Svjetski dan secesije, projekt tematskog razgleda Zagreba s licenciranim vodičem prema secesijskom itinereru koji postaje sastavni dio kulturno-turističke ponude grada Zagreba.
vrijeme: 10.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.andanube.eu/

Riječ je o projektu vođenog razgleda najzanimljivijih primjera zagrebačke secesijske arhitekture poput zgrade Hrvatskog državnog arhiva, kuće Bauda, kuće Feller, Robne kuće NAMA i dr. Riječ je o sveukupno osam građevina najznačajnijih secesijskih arhitekata poput Vjekoslava Bastla, Rudolfa Lubynskog, Aladara Baranyaija, koje će građani i turisti moći razgledati uz vodstvo licenciranih turističkih vodiča.

Program su osmislili Muzej za umjetnost i obrt i Društvo turističkih vodiča grada Zagreba u okviru EU projekta ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU u kojem MUO sudjeluje kao partner.

U okviru istog projekta razvijena je i aplikacija za mobilne uređaje, APP NOUVEAU koja korisnicima omogućuje da izgrade secesijsku scenu od ponuđenih elemenata i zatim smjeste sebe u kreiranu scenografiju, konkretnije u secesijski „outfit“. Po završetku, scena se snima te se nude mogućnosti dijeljenja na društvene mreže i slanja na korisnikovu e-mail adresu.

Projekt su realizirali dr. sc. Marina Bagarić, voditeljica Zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt, dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, voditeljica projekta ART NOUVEAU2 za MUO, projektni tim Iva Novak, Marta Kuliš Aralica, Vedrana Ceranja, te Mirjana Kovačić, predsjednica Društva turističkih vodiča Zagreba, Žarko Gazzari i ostali suradnici.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru fondova ERDF, IPA II.



muo.hr