Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030.

U Centru za kulturu Trešnjevka u utorak, 19. rujna, je održana javna tribina na kojoj je predstavljen Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030., dokument koji će biti upućen u proceduru javnog savjetovanja u listopadu.
vrijeme: 19.09.2023. -
mjesto: Zagreb

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da je započeo veliki investicijski ciklus u obnovu i razvoj kulturne infrastrukture. „Najveći dio rasta su ulaganja u obnovu od potresa i kapitalne projekte, poput Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Kapitalna ulaganja su četverostruko veća, ali i investicijsko održavanje je značajno raslo, čak 2.7 puta.” 

Dodala je i da nas u 2024. čeka najveća Gradska investicija općenito, ne samo na području kulture, a to je gradska knjižnica i kulturno-društveni centar Paromlin. „Na Paromlinu će biti smještena ne samo središnja gradska knjižnica, već i društveno-kulturni centar koji će kroz suradnju s ustanovama i nezavisnim organizacijama kreirati program fokusiran na knjigu, znanje i obrazovanje, uključujući javna predavanja, tribine, predstave, koncerte i radionice“, rekla je zamjenica Dolenec. 

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić istaknula je da se programom podupire razvoj stvaralaštva, raznolikost kulturne ponude te kako potiče vidljivost kulture i kulturni turizam. Osim Paromlina, osvrnula se i na druge projekte vezane uz kulturnu infrastrukturu. „Jako su nam važni i objekti koji postoje i na kojima su planirani radovi obnove poput rekonstrukcije Centra za kulturu Novi Zagreb, dvorane Narodnog sveučilišta u Dubravi, nedovršenog prostora dvorane Jelkovec, sanaciju i obnovu Pogona i Centra mladih Ribnjak, Maksimir, kino Tuškanac i dvoranu Pučkog otvorenog učilišta“, istaknula je pročelnica.

Među ostalim važnim projektima dodala je i obnovu Kina Europe, nastavak projekta bloka tvornice Badel te prenamjenu bivšega Kina Kalnik na Črnomercu u društveno kulturni centar, kao i tržnice na Trnju, prostora u Draškovićevoj i bivšoj tvornici Pluto.

Program razvoja kulture Grada Zagreba usvaja Gradska Skupština, nakon provedenog savjetovanja s javnošću.

Snimka predstavljanja Programa se može pogledati OVDJE.  
 
Izvor: Grad Zagreb