Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 58. Đakovačkih vezova

U petak, 28. lipnja, u Kući Reichsmann predstavljen je službeni program 58. Đakovačkih vezova, koji se ove godine održavaju od 21. lipnja do 7. srpnja. Kao i do sada, središnji dio ovogodišnjih Đakovačkih vezova bit će završni vikend, odnosno razdoblje od 5. do 7. srpnja.
vrijeme: 21.06.2024. - 07.07.2024.
mjesto: Đakovo
url: https://djakovacki-vezovi.hr/

Program su predstavili gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko.
 
Petak je rezerviran za svečano otvaranje ispred đakovačke katedrale, za koje je ove godine osmišljena scenska slika pod nazivom „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…“. Sutradan će se u Strossmayerovom parku predstaviti gostujuće skupine, koje su nikad brojnije, a nakon njih i Bugarska - zemlja partner ovogodišnjih Đakovačkih vezova. Nedjelja ujutro započinje svečanom povorkom sudionika nakon koje kreću nastupi u Strossmayerovom parku, a sve završava na istom mjestu glazbeno-scenskim programom „Slavonijo, zemljo plemenita“, u okviru kojega će se upriličiti izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci).
 
Gradonačelnik je izrazio nadu u to kako će u ponedjeljak nakon ovogodišnje manifestacije, svi moći reći kako su ovogodišnji Vezovi bar malo bolji od prethodnih.
 
Detaljnije o programu govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko. Također se dotaknula osvojene vrijedne nagrade za koju kaže kako je pred organizacijski odbor postavila veliki izazov da ovogodišnji Đakovački vezovi budu još kvalitetniji, kako programski, tako i u svim elementima organizacije.
 
Vezovski program započeo je prošlog vikenda „Danima otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja“ u Mandićevcu i Trnavi, a nastavio se ovog tjedna Malim vezovima, čiji je središnji događaj povorka koja broji oko 1200 sudionika i koja će se održati u nedjelju 30. lipnja. Ovogodišnji Mali vezovi imaju i jednu novost, budući da će se folklorni nastupi, koji se u Strossmayerovom parku održavaju nakon povorke, ove godine po prvi puta odvijati na dvije pozornice. Uz povorku i nastupe skupina, Mali vezovi prepuni su i ostalog sadržaja kao što su natječaj za likovne i literarne radove, razne radionice i festival „Baština djeci“ koji spaja tradicionalno i moderno.
 
Sastavni dio 58. Đakovačkih vezova je i glazbeni program koji se tradicionalno održava na pozornici iza crkve Svih svetih. Ovogodišnji glazbeni program zaista je raznolik te će na njemu nastupiti razni izvođači kao što su Matija Cvek, Crvena Jabuka, Dalmatino, Tony Cetinski, Slavonske lole i drugi.
Od ponedjeljka 1. srpnja na prostoru iza crkve Svih svetih započinje i Gastrofest na kojemu će svi okupljeni moći kušati lovački gulaš, đakovački čobanac, fiš paprikaš i razne ostale slavonske proizvode.
 
Dio programa ovogodišnjih Vezova su i „Dani slavonske tradicijske kulture 2024.” koje održava udruga Arija, a uz nju je direktorica Marija Borko istaknula i Glazbenu radionicu Klasan koja sudjeluje u ovogodišnjem programu.
 
Folklorni nastupi društava započinju u srijedu 3. srpnja programom pod nazivom „Đakovština u pjesmi i plesu“, gdje će se na pozornici na Trgu J. J. Strossmayera prisutnima predstaviti društva s područja Đakovštine. Nakon njihovih nastupa na istom mjestu uslijedit će Revija narodnih nošnji Đakovštine.
 
Sljedeći dan rezerviran je za predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije, uz bogat gastro, kulturni i glazbeni program.
 
Dio vezovskog programa održat će se i na hipodromu đakovačke ergele, gdje će se održati utrke „Nagrade Državne ergele Đakovo i Lipik”.
 
Kao i svake godine Đakovačke vezove prati i „Revija Đakovačkih vezova“ čije je predstavljanje zakazano za subotu 6. srpnja.
 
Svoj nastup na Đakovačkim vezovima imat će i đakovački KUD „Tena“, koji će u Strossmayerovom parku zajedno s prijateljima iz Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske održati koncert pod nazivom „Susjedi“.
 
Direktorica Marija Borko istaknula je kako je sveukupan broj sudionika na Đakovačkim vezovima oko 10 tisuća te su oni turistički događaj važan za čitavo naše područje, o čemu svjedoči zauzetost smještajnih kapaciteta u Đakovu, ali i okolnim gradovima.
 
Cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova možete vidjeti ovdje.