Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 56. Đakovačkih vezova

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić predstavio je u utorak program ovogodišnjih, 56. Đakovačkih vezova što se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade održavaju od 17. lipnja do 3. srpnja, a svečano će biti otvoreni 1. srpnja scenskom slikom 'Šokačka sanjarenja'.
vrijeme: 17.06.2022. - 03.07.2022.
mjesto: Đakovo
url: https://djakovacki-vezovi.hr/

Nakon dvije pandemijske godine Đakovački vezovi vraćaju se s punim  programom, a svečano otvorenje je u petak, 1. srpnja, u 21 sat, ispred đakovačke katedrale sv. Petra. 
"Kao i 2018. godine, zemlja-partner i ove godine je Ukrajina jer smo joj zbog svega što ta zemlja prolazi u zadnja tri mjeseca željeli ponovno ukazati čast, pa iz Kijeva na Vezove dolazi Nacionalni predsjednički orkestar", rekao je gradonačelnik Mandarić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Vezova.
Najavio je kako ove godine  prvi put Vezovi cijeli jedan posvećuju predstavljanju Splitsko-dalmatinske županije, njezinom folkloru, običajima, kulturi, gastronomiji. Mandarić procjenjuje da će u dane Vezova, zajedno sa sudionicima svih programa, u Đakovu biti oko 100.000 ljudi.
Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek rekla je kao će u ovogodišnjem svečanom mimohodu Vezova, što će središtem grada proći u nedjelju, 3. srpnja, sudjelovati 50 folklornih skupina s 2.000 sudionika iz RH i inozemstva – osim iz Ukrajine još  iz Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH.
U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega. 
Predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković govorio je o folklornim priredbama Vezova među kojima su i međunarodna smotra folklora, smotra folklora Hrvatske, odnosno folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. 
Dio programa i ove godine se održava na Hipodromu Državne ergele Đakovo, a program Vezova obuhvaća i brojne izložbe, radionice, koncerte, gastro-dane, programe za djecu i dr.

Izvor: Hina