Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 37. Salona mladih u Domu HDLU

Program 37. Salona mladih, najveće i najdugovječnije nacionalne izložbe vizualnih umjetnika do 35 godina, ove je godine osvježen i pomlađen, a središnja izložba ove je godine naslovljena "Pao sat u bunar", istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare u Galeriji Bačva Doma HDLU.
vrijeme: 24.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.hdlu.hr

Ovogodišnje izdanje Salona "osvježeno je i pomlađeno", manifestacija je prerasla u nešto veće, otvorenije i dinamičnije od izložbe te pruža bolju potporu umjetnicima i kustosima nego dosad, istaknula je ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka.

Četiri su dijela ovogodišnje izložbe, a glavni dio čini centralna izložba "Pao sat u bunar" kustosa Lovre Japundžića, koja zauzima sve prostore Meštrovićeva paviljona te predstavlja velik broj novih umjetničkih imena, "ispunjavajući time ulogu generatora noviteta na sceni", kazala je Andabaka.

Tema izložbe "Pao sat u bunar" jedan je od mogućih odgovora u igri "Care care gospodare", a osmislio ju je kustos Lovro Japundžić, koji je nakon konferencije održao kustosko vodstvo izložbom.

"Naslov proizlazi iz igre 'Care care gospodare koliko ima sati' u kojoj je Car igračima okrenut leđima dok ga oni ispituju za vrijeme, a ideja Cara kao nevidljivog lika odgovara koncepciji vremena - definitivno netko gospodari našim vremenom, ali nema lice", kazao je Japundžić za Hinu.
Istaknuo je da se retorika gospodarenja vremenom koristi kao sredstvo validacije nečije svrhe ili vrijednosti, a nije inkluzivna. "Postoji puno onih izvan vremena, bez vremena i ne uklapaju se u linearni ritam kapitala, program kompeticije i rasta", poručio je kustos.

Program izvan prostora Doma HDLU-a

Mali festival Takeover nastoji senzibilizirati industriju prema suvremenim umjetničkim praksama, a osmislio ga je kolektiv Kućća, koji smješta umjetničke instalacije u uredske prostore nekoliko zagrebačkih firmi.

Izložbom nastoje u svaku firmu, odnosno prostor u kojemu se nalaze zaposlenici, izložiti radove na stropove i zidove tako da "ne ometaju rad firme", rekla je kustosica Klara Petrović.

U sklopu projekta Takeover izlažu Andrej Beštak i Anja Leko, Robert Fenrich, Teuta Gatolin, Gaja Radoić i Rose Kolektiv. 

Izložba Situacije, kustosica Ivane Završki i Lore Rajčić, otvara se 22. svibnja u prostorima Arheološkog muzeja, galeriji Arheološkog muzeja, i galerije Art&CeRZe Centra za rehabilitaciju Zagreb, a svoje radove izložit će 23 umjetnika.

Sama izložba nema zadanu temu, već "širi pogled na presjek suvremene umjetničke scene", kazala je Završki.
"Umjetnici preispituju pojam pogleda, budući da smo u današnje doba sa svih strana bombardirani različitim vizualnim sadržajima, ali i ulaze u dijalog s poznatim arheološkim konceptima pa se ostvaruje i odnos s prostorima gdje se Situacija odvija", istaknula je.

Popratni programi nastoje promatrača potaknuti na razmišljanje o umjetničkim djelima, kazala je druga kustosica Lora Rajčić. "Umjetnike Marlen Ban, Manuelu Pauk, Luciju Bogunović i Josipa Kresovića smo uključili u radionički format, gdje će polaznici zajedno s umjetnicima kroz praktičan rad upoznavati principe kojima se oni vode prilikom stvaralaštva", kazala je Rajčić.

Dio programa ostvaren je u suradnji s portalom Kulturflux, a odnosi se na pisanje o izloženim umjetničkim radovima "kao poticaj na pisanje o suvremenoj umjetnosti", poručila je.
U sklopu programa Venientes koji organizira Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, predstavit će se istaknuta ostvarenja njezinih studenata.
Seminar Velika očekivanja, o profesionalizaciji umjetničkog djelovanja, kao i javni simpozij Temporalnost u izložbenim praksama, održat će jedanaest profesionalaca iz osam europskih država. Popratni program Salona obuhvatit će izvedbeni, filmski, glazbeni i edukativni segment.

Ravnateljica Andabaka napomenula je da je 37. Salon mladih moguće posljednja velika izložbena manifestacija u Meštrovićevu paviljonu prije nego što zbog preuređenja bude zatvoren za javnost. 

Izložbu financiraju Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, kao i Europski fondovi.

Izvor: Hina