Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 16. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

Festival tolerancije, koji će se održati od 30. lipnja do 3. srpnja na zagrebačkom Bundeku predstavlja filmove kojima se otvara dijalog i pokušava povećati tolerancija, koje je i dalje nedovoljno u javnom prostoru.
vrijeme: 30.06.2022. - 03.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://festivaloftolerance.com/

Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, najavila je u srijedu na konferenciji za novinare da će se u okviru 16. izdanja festivala prikazati 41 film iz više od 30 zemalja. "Neki od njih će nas nasmijati, neki rasplakati, no svi su važni za današnje društvo i ljudska prava te otvaranje platforme za dijalog i razmjenu različitih mišljenja", ustvrdila je.
Po njezinim riječima, radi se o nagrađivanim filmovima koji obrađuju društveno relevantne teme, od prava izbjeglica i pravu žena na abortus do  holokausta.
Boško Picula, koji je sa Snježanom Tribuson, selektirao filmove, rekao je kako su imali krasan, ali i težak zadatak izabrati između stotina filmova koji govore o tome kako umjetnost prati realitet.
"Kad pomislite da je tolerancija nešto što se podrazumijeva stvarnost vas demantira, osobito ove godine s novim ratom u Europi. Upravo je zato ovaj festival, s temama bitnima za našu svakodnevnicu, i dalje potreban", dodao je.
Snježana Tribuson ustvrdila je da ju je, unatoč velikom broju filmova veselio rad na selekciji jer je imala priliku pogledati filmove koje inače ne bi imala gdje gledati. "Ponosna sam na program koji smo napravili", dodala je.
Među filmova iz programa su, "Misa" o međuvršnjačkom nasilju, "Poziv za Jane" koji tematizira pravo žene na pobačaj, "Ljeto soula (…ili kada se revolucija nije mogla prenositi)" o osnaživanju Afroamerikanaca, "Teritorij" o  krčenju šuma u Amazoni, "Guslačev put do velikog platna" dokumentarac nastao uz 50. godišnjicu "Guslača na krovu", koji je sniman u Hrvatskoj.
Uz filmski, festival tradicionalno donosi popratni glazbeni program i izložbu, a ove godine i stand-up comedy predstave Studija Smijeha,
U glazbenom dijelu publiku očekuju besplatni koncerti grupa Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E. 
Izložba  "Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu - tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg" nastoji istaknuti nužnost solidarnosti i izgradnje pravednijeg društva i doprijeti do što više ljudi.
Poruku će prenijeti statične i pokretne slike Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplačića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, te na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

Izvor: Hina