Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen 'Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj'

Predstavljanje publikacije 'Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj' održalo se 21. rujna u Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu. Riječ je o publikaciji koja je okupila brojne stručnjake iz raznih umjetničkih područja kao i one koji se bave specifičnim temama kulturne politike, od praktičara do istraživača i znanstvenika, u sveobuhvatnoj analizi sektora u protekla dva desetljeća.
vrijeme: 21.09.2022. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Publikacija je dostupna za preuzimanje u pdf formatu na stranici: www.min-kulture.gov.hr.

U uvodnom obraćanju, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je ova publikacija jedan od temelja za osmišljavanje ciljeva Nacionalnog plana razvoja kulture i medija, odnosno dio njegove analitičke podloge koja će poslužiti kao pomoć pri razradi mjera i aktivnosti. Ministrica je najavila kako će se uskoro također objaviti Analiza medijskog sektora te istraživanje „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj – prije i nakon COVID-19“.
 
Publikaciju su predstavile dvije od tri urednice - predstojnica Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose dr. sc. Aleksandra Uzelac i izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu te Muzičkoj akademiji i Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković. 

Uz njih i urednicu dr. sc. Deu Vidović, tekstove je izradilo 38 autora, a publikacija je podijeljena u 5 sekcija: Instrumenti kulturne politike, Područja kulturne politike, Sudjelovanje u kulturi, Transverzalni aspekti kulturnih politika te Aktualne teme kulturnog razvoja i kulturne politike.

Predstavivši autore, urednice su istaknule da pripadaju različitim društvenim i generacijskim pogledima te svojim tekstovima pokreću širu raspravu o ulozi i poziciji, značaju i načinima funkcioniranja kulturnog sektora.
 
Ministrica je dodatno podsjetila kako je većina tekstova dovršena prije 2020. godine od kada na globalnoj razini svjedočimo turbulentnim vremenima obilježenima pandemijom bolesti COVID-19, a u Republici Hrvatskoj su dva snažna potresa dodatno postavila imperativ redefiniranja prioriteta planiranih aktivnosti.

„U kontekstu tih kriza tijekom kojih je kulturni sektor pretrpio ogromne negativne učinke, nametnuo se veliki broj pitanja i nepoznanica“ istaknula je ministrica te dodala kako smo „svjesni stanja i pozicije kulturnog sektora u nesigurnim vremenima u kojima živimo, novonastalom situacijom izazvanom ratom u Ukrajini i nepredvidivim rastom energenata, bili dodatno potaknuti dovršiti započeti projekt.

„Premda dokumentira stanje prije početka spomenutih kriza, ova publikacija identificira mehanizme i trendove te daje prijedloge za daljnji razvoj kulturnih politika u različitim kulturno-umjetničkim područjima koji će se temeljiti na suradnji, međusobnom razumijevanju, povjerenju svih uključenih u kulturni sektor te njihovom sudjelovanju u procesima donošenja odluka“, zaključila je ministrica, kojoj su se u predstavljanju publikacije pridružili i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i načelnik Sektora za strateško planiranje i analitiku Dinko Klarić.
 
Podsjećamo da je u tijeku prikupljanje komentara na nacrt Nacionalnog plana razvoja kulture i medija te nastavno na objavu analitičkih podloga MKM produljuje indikativni rok za dostavu komentara do 10. listopada.