Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljen je Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima koji je u lipnju 2021. godine objavljen u online obliku u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva i Muzejskoga dokumentacijskog centra.
vrijeme: 29.09.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Svrha Pravilnika standardizacija je identifikacije i opisa knjižnične, arhivske i muzejske građe kako bi se stvorili bolji uvjeti za dijeljenje, povezivanje, integraciju i ponovnu uporabu podataka te postigla bolja dostupnost informacija o baštini.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje mr. sc. Anuška Deranja Crnokić zahvalila je svima koji su sudjelovali u izradi Pravilnika te uputivši čestitke nakladničkom timu i svim suradnicima na projektu istaknula kako on predstavlja primjer kvalitetne suradnje između triju baštinskih zajednica, ali i suradnje s akademskom zajednicom.
 
„Višegodišnji rad na standardizaciji podataka građe doprinos je boljoj i lakšoj pretraživosti i uporabi, razmjeni i dijeljenju sadržaja čime bogata građa baštinskih zajednica postaje dostupnija kako stručnjacima tako i zainteresiranoj javnosti“ rekla je Deranja Crnokić te dodala kako je u izazovnim vremenima pandemije i prirodnih katastrofa iznimno važno jačati prisutnost kulturnih sadržaja u digitalnom okruženju gdje baštinski digitalni sadržaj predstavlja izniman resurs za hrvatske kulturne i kreativne industrije.
 
Na koncu je zahvalila svim institucijama koji aktivnostima obogaćuju program Godine čitanja te sudjeluju u obilježavanju Dana europske baštine koji se upravo odvijaju tijekom rujna i listopada te istaknula da u tom smislu predstavljanje Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima značajno doprinosi sinergijskom učinku svih navedenih aktivnosti.
 
Okupljenima se obratila i pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu Dijana Machala, voditeljica knjižnice Muzejskog dokumentacijskog centra Snježana Radovanlije Mileusnić, zamjenik ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Jozo Ivanović, predsjednica Stalnog odbora za razvoj i održavanje Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima Tanja Buzina te dugogodišnja predsjednica Stručnog i Stalnog odbora za razvoj Pravilnika Mirna Willer.
 
Pravilnik predstavlja skup uputa za ujednačen opis građe koja se čuva u baštinskim ustanovama Republike Hrvatske, Svrha mu je omogućiti suradnju knjižnica, arhiva i muzeja u cjelovitome predstavljanju nacionalne baštine, posebno u digitalnome okruženju. Pravilnik je rezultat  višegodišnjega rada u okviru programa Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju (2014. – 2019.) provedenoga u suradnji knjižničarske, arhivističke, muzejske i akademske zajednice te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Galerija fotografija>>>