Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen digitalni arhiv 'Virovitičkog lista'

Digitalni arhiv tjednika 'Virovitičkog lista' od 1953. do 2014. predstavljen je u ponedjeljak, 25. listopada, u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Dana knjižnice.
vrijeme: 25.10.2021. -
mjesto: Virovitica
url: https://www.knjiznicavirovitica.hr/

Digitalizacija lokalnih novina provedena je u dvije faze - u prvoj su obrađena godišta od 1993. do 2014. godine, a u drugoj od 1953. do 1992. godine.
 
„U samo nekoliko klikova čitateljima su sada dostupna 62 godišta, 2702 broja i 35.362 stranice. Digitalizacija se nadovezuje na nacionalni projekt 'Hrvatska kulturna baština' iz 2007. godine, čiji su nositelji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv i Muzejsko-dokumentacijski centar. Cilj je očuvanje, korištenje, promicanje i dostupnost knjižnične, muzejske i arhivske građe“, rekao je ravnatelj virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz.
 
Glavna urednica „Virovitičkog lista“ Marija Lovrenc istakla je kako je digitalizirani arhiv neizmjerno važan jer svakome omogućuje lako i brzo pretraživanje.
 
„Od prvog broja pa do danas novine njeguju lokalne teme, uključujući suradnju s brojnim suradnicima, tvrtkama, upravama, školama, ustanovama, institucijama, udrugama, klubovima, vjerskim zajednicama i manjinama. Svi zainteresirani sada mogu otkriti Viroviticu i njenu povijest zahvaljujući arhivu koji donosi tisuće članaka, fotografija i zapisa o životu jednoga grada u jednom vremenu“, rekla je Marija Lovrenc.
 
Izvor: Hina