Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje zbirke poezije: Maro Pitarević, 'Naivna umjetnost'

Predstavljanje zbirke poezije Mara Pitarevića 'Naivna umjetnost' održat će se u utorak, 24. svibnja 2022., u 19 sati, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Pjesme će čitati Krešimir Dolenčić i Petra Kraljev, a o knjizi govoriti Branko Franceschi i Hrvoje Hribar. Događanje će moderirati Milan Majerović - Stilinović.
vrijeme: 24.05.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://nmmu.hr/
Riječ je o četvrtoj knjizi ovog zagrebačkog pjesnika, poliglota i reklamnog eksperta, Dubrovčanina po ocu, koji stihove piše više od dva desetljeća. Njegova prva knjiga Harlekin objavljena je 1996. i tada je proglašena najboljim autorskim prvijencem, a iste godine za nju je primio nagradu Društva hrvatskih književnika.

... 'Maro je svjestan cijelog kolopleta značenja oko naivne umjetnosti, pa nas naslovom najprije ispravno upućuje na formalnu jednostavnost svoje lirike i fokusiranost na ljubavnu tematiku koju publika u najvećem broju očekuje i podrazumijeva kad je poezija u pitanju. Naivna umjetnost posvećena je svakidašnjoj zaljubljenosti kako u urbanoj sredini, u prvoj knjizi, tako i u malomišćanskoj, u drugoj. Nadovezujući se na likovni rječnik, pjesme su brze i kompaktne, izvedene u nekoliko poteza poput preciznog krokija, i to uvijek postojanim ritmom i u preciznim jezičnim slikama.' ... Branko Franceschi, iz recenzije

Opširnije