Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje završne publikacije projekta 'Luka sanjara' u Dubrovniku

Predstavljanje završne publikacije projekta 'Luka sanjara' koju je uredio Benjamin Virc iz Slovenskog narodnog gledališča Maribor održat će se u petak, 16. srpnja, u 11 sati, u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) u Dubrovniku, a moći će se pratiti i i uživo na internetskim platformama Dubrovačkih ljetnih igara.
vrijeme: 16.07.2021. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/hr/

Predstavljanje publikacije možete pratiti na Youtube kanalu Dubrovačkih ljetnih igara i Facebook stranici Port of Dreamers.

'Luka sanjara' (Port of Dreamers) je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu. Tijekom gotovo tri godine trajanja projekta istraživalo se iskustvo bivanja migrantom, pozitivan utjecaj migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnos među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“. U Dubrovniku, Zagrebu, Novom Sadu i Mariboru, provodile su se umjetničke radionice s migrantima, radionice za umjetnike, jedna izložba te tri dramske produkcije.
 
Benjamin Virc u svom predgovoru ističe kako su teme u publikaciji različite, iako imaju zajednički nazivnik - kritički odraz složenog fenomena kao što je migracija. Tijekom provedbe projekta pomno je ispitana percepcija migranata u smislu kako se osjećaju u svojoj novoj (ciljanoj?) zemlji, kakva su njihova iskustva s lokalnim stanovništvom i građanima općenito te s kakvim se predrasudama suočavaju na putu integracije. Sva dobivena iskustva pretočena su u dramske produkcije te su sada objavljene pod zajedničkim nazivnikom unutar završne publikacije.
 
Uz urednika i predstavnika SNG-a Maribor Benjamina Virca, publikaciju će predstaviti Saša Božić kao predstavnik Dubrovačkih ljetnih igara, koje su vodeći partner projekta, te kao umjetnički direktor projekta, i Irena Čučković iz Kulturanove, organizacije civilnog društva iz Novog Sada, također partnera na projektu.
 
Zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti na 326-112 ili na press@dubrovnik-festival.hr.
 
Projekt Port of Dreamers sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.