Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana 'Neprobuđeni' Ranka Matasovića

Predstavljanje romana 'Neprobuđeni' Ranka Matasovića održat će se u srijedu, 13. rujna, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
vrijeme: 13.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ibis-grafika.hr/

U predstavljanju će sudjelovati kritičar Antun Pavešković, u ime nakladnika Krešimir Krnic te sam autor Ranko Matasović.

"Neprobuđeni" je prvi roman Ranka Matasovića, autora koji nam je inače poznat uglavnom kao vrhunski lingvist, indoeuropeist, filolog općenito. Izlazeći iz zone sigurnosti svoje primarne struke, Matasović nas ovim dijelom uspijeva uvjeriti da nije samo izvrstan lingvist, već i da je izvrstan književnik. Roman koji tematizira život u Hrvatskoj i državama koje su joj na ovom teritoriju prethodile tijekom 20. stoljeća, obiteljska je saga, ispričana perom sveznajućeg pripovjedača, ali opet iz perspektive važnih sudionika u priči o životu glavnog junaka. A taj je junak proživio i posljednje dane NDH, i cijelu socijalističku Jugoslaviju i prvih sedam godina samostalne Hrvatske. Ploveći kroz život pokušavajući ostvariti ravnotežu između profesionalnog i obiteljskog života, između snažnih emocija i obveza, između političke oportunosti i unutrašnje slobode, junak priče proživljava svoj vijek na način koji će cijeloj jednoj generaciji biti posve prepoznatljiv. Od borbe za dobar društveni položaj i sigurnost u ranim godinama poslije Drugog svjetskog rata, preko nastojanja za što uspješnijom egzistencijom u doba socijalističke Jugoslavije i konačnog osvješćivanja, i političkog i osobnog u doba nakon još jedne promjene vlasti i političke paradigme početkom 90-ih, Radovan Maretić, glavni junak romana, izvrsno oslikava jedno povijesno razdoblje kojeg smo dionici i danas, tko preko osobne proživljenosti, tko preko obiteljske predaje. Matasović je u razmjerno kratkom tekstu uspio dati svjež i kompleksan prikaza suvremenog hrvatskog društva vješto ispreplićući priče i likove različitih moralnih, političkih, vjerskih i društvenih nazora.