Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana Damira Karakaša 'Okretište'

Predstavljanje romana Damira Karakaša 'Okretište', u izdanju Disputa, će se održati u petak, 24. rujna, u velikoj dvorani Zagrebačkog kazališta mladih, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 24.09.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://disput.hr/

O knjizi će govoriti:

Andrijana Kos-Lajtman, Ivan Salečić, Damir Karakaš
i Josip Pandurić, a dijelove iz romana pročitat će glumci
ZKM-a Hrvojka Begović i Sreten Mokrović.
 
Mnogi, čak ni u kulturnim krugovima, ne znaju da je Damir Karakaš prije nekoliko godina bio fizički napadnut, nakon čega je završio u bolnici, doslovno se boreći za život. Taj je nemili događaj, a bilo je vruće ljeto, tada prošao bez pompe: naime, zvali su ga mediji da priča o tom događaju, no on nije htio da ga razvlače po novinama. Jer bio je to težak period za njega i njegovu obitelj.

Okretište je roman koji se izravno bavi ili bolje reći bori s traumom protagonista koji prolazi kroz ovo iskustvo. Riječ je dakle o autofikcionalnom djelu, Karakaševom dosad najintimnijem tekstu. Iako u romanu nema niti spektakla niti crne kronike, ovaj roman ostavlja bez daha; ogoljen do srži, Okretište je bolno dirljiva posveta životu, preživljavanju.

Književnost je za Damira Karakaša oduvijek bila jezik, ne puko opisivanje događaja. Okretište je remek-djelo autora poznatog po sažetom izrazu, bez viškova, i po jeziku u kojem je – u biranim stilskim rješenjima – koncentrirana duboka misao književnosti.

Ulaz je slobodan, COVID potvrda nije potrebna.