Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata projekta 'Otkrivamo knjižnicu!' u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica obilježit će završetak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u srijedu, 15. studenog, s početkom u 18 sati, predstavljanjem rezultata projekta 'Otkrivamo knjižnicu! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih' te dodjelom nagrada autorima radova koji su nastali u ovom projektu.
vrijeme: 15.11.2023. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Gosti će biti ciljna skupina ovog projekta - učenici koprivničkih srednjih škola i studenti Sveučilišta Sjever, 3. godina preddiplomskog studija medijskog dizajna. Poimence to su: Luka Kiš, Ivona Brkić, Elizabeta Evačić, Karolina Điko (Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica) i Dejana Šturbek (Srednja škola Koprivnica) te studenti Viktorija Paljug, Veronika Filipčić, Klara Ćosić, Lucija Strmečki, Antonio Juričević, Ozren Kisić Morduš, Matej Kociper, Dorian Dujlović, Goran Rudnički, Leo Gojnik, Petra Belobrk i Sebastian Muslić. Oni će upoznati javnost s video i grafičkim radovima kojima populariziraju knjižnicu na način koji će biti zanimljiv njihovim vršnjacima, mladima, koji je slabije poznaju ili ju uopće ne koriste.
 
Mulitmedijski radovi o knjižnici nastali su metodom tzv. vršnjačkog učenja tijekom  kojega su studenti medijskog dizajna svojim znanjem i iskustvom pomagali srednjoškolcima u osmišljavanju i izradi video i grafičkih radova o knjižnici.
 
Upravo je ovakvo učenje o medijskom dizajnu novum i najveća vrijednost projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih. Inicirala ga je Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”Koprivnica, koja je i nositelj projekta zajedno sa Sveučilištem Sjever - studij Medijskog dizajna u Koprivnici. Provedbu projekta omogućila je i suradnja s koprivničkim srednjim školama, dok su financijsku potporu njegovoj realizaciji omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.
 
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” pokrenula je projekt početkom ove godine kako bi popularizirala i približila knjižnicu mladima na način koji je blizak njihovim interesima za vizualnim komuniciranjem i multimedijskim izražavanjem. To je neka vrsta odgovora na problem s kojim se suočavaju knjižnice diljem svijeta, a radi se o nezainteresiranosti mladih za knjižnicu kao tradicionalnu kulturnu i obrazovnu ustanovu. Jedan od načina da se knjižnice približe mladima je korištenje vizualnog izražavanja kao prevladavajućeg oblika komunikacije mladih u suvremenom društvu. Stoga je i cilj ovog projekta „otkriti“ mladima knjižnicu korištenjem multimedije te poboljšati njihovu informiranost o knjižnici kao zanimljivom mjestu koje nudi više od knjiga te koje im itekako može biti korisno u obrazovanju, cjeloživotnom učenju, provođenju slobodnog vremena i svakodnevnom životu općenito.
 
Recimo još da je u prvoj aktivnosti projekta, webinaru Magija animacije i videa u funkciji poučavanja i promocije, koprivnička knjižnica surađivala s knjižnicom Medicinske škole u Bjelovaru koja ima bogatu praksu u korištenju obrazovne video animacije (poveznica na edukativni video na Youtube kanalu koprivničke knjižnice https://www.youtube.com/watch?v=2StbPKG1ML8). U drugoj aktivnosti projekta pod nazivom Storytelling suradnica u projektu bila je dr. sc. Lidija Dujić, izvanredna profesorica na Sveučilištu Sjever - odjelima Novinarstvo, komunikologija i odnosi s javnošću, koja je sudionicima projekta - srednjoškolcima i studentima održala tri radionice o tome kako ispričati priču i koristiti naraciju u funkciji medijskog izražavanja. Treća aktivnost projekta, tehnička izvedba plakata i videa, odvijala se u direktnoj suradnji srednjoškolaca sa studentima i profesorima Sveučilišta Sjever - studij Medijskog dizajna.
 
Svi sudionici projekta, njihovi kolege i prijatelji, profesori, članovi obitelji, predstavnici mediji, kao i najšira zainteresirana javnost koja prati inovativne pomake u radu koprivničke knjižnice dobrodošli su na ovo posebno događanje koje slavi mladenačku kreativnost, učenje i suradnju.
 
Izvor: dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, voditeljica projekta