Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata istraživanja gledateljskih navika publike od 6 do 19 godina

Predstavljanje rezultata istraživanja gledateljskih navika publike od 6 do 19 godina
U srijedu, 27. ožujka, u 10 sati, u online izdanju, portal ‘Vrti svoj film’ predstavit će rezultate istraživanja gledateljskih navika publike od 6 do 19 godina koje je proveo tijekom 2023. godine. Istraživanje je provedeno uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u okviru poziva za Razvoj publike u 2023. godini te u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom.
vrijeme: 27.03.2024. -
url: https://vrtisvoj.film/

Rezultati istraživanja omogućuju uvid u dublje razumijevanje preferencija, obrazaca konzumacije i faktora koji utječu na izbor, lokacije gledanja, učestalost, motivaciju i očekivanja pri doživljaju filmskih sadržaja. Također, istraživanje otkriva ulogu obrazovnih institucija te učitelja i nastavnika pri predlaganju filmskih naslova za gledanje kod kuće, u obiteljskom okruženju, kao i učestalost organiziranih odlazaka na filmske projekcije u lokalno kino u sklopu nastave.
 
Istraživanje je provedeno na uzorcima nižih i viših razreda osnovne škole te srednjih škola, a nakon analize rezultata za tri ciljane skupine, napravljena je poredbena analiza za sve tri dobi.
 
Raznolikost informacijskih izvora o filmovima, kao što su preporuke prijatelja, platforme za streaming i uloga roditelja, prisutna je u svim skupinama, kao i gledanje filmova na TV ekranu. Osnovnoškolci većinom gledaju filmove s obitelji, dok se srednjoškolci češće odlučuju za samostalno gledanje ili gledanje u društvu vršnjaka, posebice na računalu. Iako većina ispitanika preferira gledati filmove kod kuće, osnovnoškolci to čine češće, više puta tjedno, dok djeca srednjoškolske dobi većinom gledaju filmove kod kuće nešto rjeđe. Poredbena analiza za sve tri dobne skupine također ukazuje na činjenicu da kino nije često posjećeno mjesto, ondje svi ispitanici većinom gledaju filmove jednom u više mjeseci. Postoji jasna razlika između osnovnoškolaca i srednjoškolaca u učestalosti gledanja filmova u organizaciji škole, što u školi, što u kinu. Osnovnoškolci češće gledaju filmove u organizaciji škole, posebice učenici nižih razreda, u odnosu na srednjoškolce. Značajan je broj onih koji u posljednjih godinu dana nisu imali priliku pogledati film u organizaciji škole, bilo da je riječ o događajima unutar škole ili u kinu. Preporuke učitelja/učiteljica imaju minimalan utjecaj na najmlađu djecu u smislu izvora informacija o filmovima i motivacije za gledanje filmova kod kuće, dok kod ispitanika starijih od 11 godina taj utjecaj drastično opada. Sve tri skupine, bez obzira na dob, izbor filma temelje na potrazi za zabavom i smijehom kao primarnim motivima. Ovo se reflektira na raznolike vrste i teme filmova koje odabiru, no zajednički im je osnovni motiv - uživati i zabaviti se uz filmsko iskustvo.
 
U istraživanju provedenom u svim hrvatskim županijama, iz najrazličitijih mjesta i gradova, sudjelovalo je 6974 učenika osnovnih škola te 1561 učenik srednjih škola, iz 82 osnovne i 26 srednjih škola.
 
Rezultati istraživanja na raspolaganju su svima koji žele steći uvid u trenutno stanje gledateljskih navika mlade publike, ali i prepoznati prednosti i nedostatke postojećih kulturno-obrazovnih sustava koji omogućuju dostupnost filmskih sadržaja.
 
O rezultatima istraživanja u sklopu online predstavljanja govorit će voditeljice istraživanja, Ivana Jakobović Alpeza (osnivačica portala Vrti svoj film) i Nika Petković (urednica portala Vrti svoj film).
 
Online predstavljanju pristupa se putem poveznice.