Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje publikacije 'Mediteranska prehrana Brača i Hvara' u Puli

Predstavljanje publikacije 'Mediteranska prehrana Brača i Hvara' (autorice tekstova Zorka Bibić i Andrea Matoković; izdavač Ministarstvo kulture i medije RH, 2023.) i demonstracija pripreme pazinskih cukerančića održat će se u četvrtak, 16. studenog, u 18 sati, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Događanje je dio popratnog programa izložbe 'Foodprint - Mediteranska prehrana danas'.
vrijeme: 16.11.2023. -
mjesto: Pula
url: http://www.ami-pula.hr/

Autorice tekstova publikacije, kao predstavnice amblematskih zajednica otoka Brača i Hvara, donose prikaz i aktualne teme tradicijskog načina života u cilju boljeg razumijevanja mediteranske prehrane kao nematerijalnog kulturnog dobra. Publikacijom se željelo potaknuti prijenos znanja na nove generacije odnosno očuvanje mediteranske prehrane kao značajnog čimbenika u životu, obrazovanju i održivom razvoju hrvatske obale Jadrana i šire. Također, publikacijom se obilježava i deseta godišnjica upisa Mediteranske prehrane na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine čovječanstva i međunarodne suradnje na njenom očuvanju.
 
Sudjeluju:

dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu
Zorka Bibić, prof. hrvatskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti, knjižničarka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar
Andrea Matoković, povjesničarka umjetnosti, kustosica Muzeja otoka Brača/ Centar za kulturu Brač
Mirna Bojić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica - konzervatorica Ministarstva kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine
Mladen Kuhar, prof. etnologije i povijesti, voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu, Ministarstva kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine
 
U sklopu predstavljanja publikacije demonstrira se umijeće pripreme pazinskih cukerančića, u kojem sudjeluju Nikolina Rusac, kustosica Etnografskog muzeja Istre i Davorka Šajina iz Agroturizma Ograde.
 
Cukerančići su tradicijska slastica, a ono što je specifično za cukerančiće karakteristične za područje grada Pazina jest postojanje ustaljene prakse njihove izrade obzirom na način pripreme, sastojke, izgled, ali i sam kontekst pripreme. Cukerančić je predstavnik živuće tradicijske prehrane Mediterana koji se prenošenjem umijeća pripreme održao do danas. Priprema cukerančića bila je i ostala uglavnom u ženskoj domeni pa možemo reći da su upravo žene, domaćice zaslužne za održavanje tradicije kao nositeljice i prenositeljice umijeća na mlađe generacije. Značaj ovih kolačića očituje se u njihovom kontekstu pripreme, odnosno tradicijskim običajima, prvenstveno svadbenim.
 
Predstavljanje publikacije dio je popratnog programa izložbe „Foodprint - Mediteranska prehrana danas“ koja se u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre prikazuje u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca" u Puli od 13.10.-19.112023. Više o izložbi na projektnoj stranici Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited - The Mediterranean Diet Revisited - Goethe-Institut Kroatien.