Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje portala i online baze 'Vrti svoj film'

Predstavljanje portala i online baze 'Vrti svoj film'
U četvrtak, 11. studenog, u 11 sati, u prostoru kreacije Urania javnosti će biti predstavljen 'Vrti svoj film', portal i online baza filmskih naslova za djecu i mlade popraćenih metodičkim pripremama i prijedlozima aktivnosti za nastavu i samostalni razvoj filmske pismenosti.
vrijeme: 11.11.2021. -
url: https://vrtisvoj.film/

Moderno dizajniran u filmofilmskom duhu, s pregršt pratećih audiovizualnih materijala i interdisciplinarnih osvrta na vrijednosti koje proizlaze iz medijskog opismenjavanja putem najboljih naslova hrvatske i svjetske kinematografije, Vrti svoj film po prvi puta najnovije europske trendove podučavanja i izlaganja medijskoj kulturi donosi svakom djetetu, svakoj školi i svim dijelovima Hrvatske. Online projekt oslonjen na bogato iskustvo višegodišnjeg uspješnog live programa, čiju mrežu čini više od 200 škola, stotine zadovoljnih nastavnika i tisuće mladih senzibiliziranih za suvremeno društvo medijskih poruka, predstavit će glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza.
 
Ova holistička filmska platforma za učenje, razvoj kreativnosti, kritičkog mišljenja i kulturne osviještenosti te suvremenih vještina i kompetencija nastala je u suradnji s nastavnicima jezika i medijske kulture, metodičarima te filmskim kritičarima i filmolozima, a njezin metodički segment usklađen je s važećim kurikulom i recenziran na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Vrti svoj film čine tri programske cjeline premrežene svim rodovima, vrstama i žanrovima: od raskošnih i raznolikih animacijskih tehnika, preko dokumentarnih ostvarenja aktualne mladenačke problematike, do klasičnih i suvremenih igranih djela povezanih nagradama najvećih festivala i kultnim statusom. Djela se odabiru prema kriterijima opće umjetničke relevantnosti, primjerenosti dobi, otvorenosti uočavanju parametara kadra i filmske klasifikacije te šireg društvenog sadržaja koji ostavlja mjesta međupredmetnim raspravama. Zastupljeni su prikazi izvrsnosti, inovativnosti i različitosti te teme obrazovanja, samopouzdanja, talenta, poduzetnosti i odgovornosti u zajednici.
 
Odabir i dostupnost filmova poznati su uoči i tijekom nastavne godine kako bi se učiteljima i nastavnicima omogućilo pravovremeno planiranje Godišnjeg izvedbenog kurikula.
 
Sadržaj portala Vrti svoj film besplatno je dostupan učenicima, učiteljima i nastavnicima, školama i odgojno-obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući programu doniranja kojem se fizičke osobe i pravni subjekti mogu priključiti kupnjom godišnje pretplate za školu ili škole po izboru.
 
Korištenjem portala Vrti svoj film stječu se kompetencije u filmu, ali se prije svega razvijaju senzibilitet za razumijevanje medijskih poruka i želja za audiovizualnim izražavanjem. Vodeći se idealom podučavanja "filmom o filmu", portal Vrti svoj film suvremeno je, cjelovito i poticajno rješenje za nastavu medijske kulture.