Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije 'Maslenica Jasenice'

Predstavljanje monografije 'Maslenica Jasenice', povodom 30. obljetnice vojnoredarstvene operacije (VRO) Maslenica, će se održati u petak, 20. siječnja, s početkom u 13 sati, u Maslenici.
vrijeme: 20.01.2023. -
mjesto: Maslenica

Uvod u monografiju MASLENICA JASENICE

Povodom 30. godišnjice vojnoredarstvene operacije (VRO) Maslenica
 
Vojnoredarstvena operacija Maslenica utkana je u život svakog stanovnika Općine Jasenice, a osobito onih koji su prije pada Maslenice 11. rujna 1991. napustili svoje domove. Mnogi od nas bili su djeca, neki nisu bili rođeni, ali svaka obitelj ima svoju priču, lakšu ili težu – i upravo su te priče, koje su nam prenesene bilo u progonstvu bilo nakon povratka, razlog što je danas, 30 godina poslije, pokrenuta izrada monografije koju držite u rukama.

Nama su akcija Maslenica i izgradnja pontonskog mosta značili nešto više nego ostatku Hrvatske – značili su da ćemo se vratiti kući. Želja nam je bila dočekati tridesetu obljetnicu oslobođenja Maslenice, oslobođenja naše općine, i to s knjigom koja će pokušati pokazati što je ovaj prostor značio za ljude koji su u njemu živjeli, kako su u njemu živjeli, što je on predstavljao tijekom povijesti, koliko je bio važan početkom Domovinskog rata i koliko je vrijedilo njegovo oslobođenje – logistički i psihološki, u trenutku koji je postao prekretnica Domovinskog rata. Na kraju, htjeli smo pokazati što je on danas i što sve još može biti ako mu damo priliku, a tu smo upravo zbog toga.

Velebit, Majstorska cesta, Zrmanja, Novigradsko more, Novsko ždrilo i mostovi, sve ono što danas znamo kao turističku privlačnost nekada davno značilo je opstanak i život, često surov i težak, našim precima koji su tvrdoglavo pokušavali i uspijevali ostvariti suživot sa svim tim veličinama. Jedino se s burom nisu hvatali ukoštac, već su pred njom uzmicali i samo je još ona ostala nepokorena sila na ovom prostoru.

Zahvaljujem svim autorima tekstova koji su nam ustupili svoja znanja; svim slikarima koji su svojim djelima oplemenili ovaj projekt i dokazali da je ovaj prostor nadahnuće i u ratu i u miru. Kao današnji načelnik koji je napustio dom sa samo dva mjeseca, a igrom slučaja bio i zadnje dijete kršteno u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama prije njezina rušenja, vjerujem da govorim u ime cijelog naraštaja čiji su očevi bili dragovoljci Domovinskog rata, naraštaja  koji nema često mogućnost to reći – zahvaljujem svim vojnicima zbog kojih se danas ponosimo imenom Maslenica i osjećamo dužnost očuvati vrijednosti za koje su se borili.

Vas pozivam da upoznate kraj koji je danas, kao što je bio i 1993., važna poveznica sjevera i juga, simbol pobjede, slobode i novog početka.
 
Stipe Vulić, načelnik Općine Jasenice