Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije Domovini ’20, Nenada Fabijanića

Predstavljanje monografije o Spomeniku domovini u Zagrebu, 'Domovini 20', autora Nenada Fabijanića, održat će se u utorak, 21. lipnja u 12 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.
vrijeme: 21.06.2022. -
mjesto: Zagreb

U izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u studenom 2021. objavljena je monografija DOMOVINI ’20 o Spomeniku Domovini čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, član suradnik HAZU.
Njegovo idejno rješenje dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. Kamen temeljac za izgradnju Spomenika Domovini postavljen je 23. rujna 2019., a svečano je otkriven 10. prosinca 2020. U monografiji je izložena kronologija od početne zamisli do realizacije Spomenika Domovini.
Snješka Knežević, Danko Plevnik, Ivo Babić, Zvonko Pađan, Mirna Rudan Lisak i Joško Belamarić autori su tekstova o genezi, mjestu, obilježju, simbolici, putu od naroda do nacije, povratku iskonu, likovnosti i višeznačnosti memorijala. Izvršni urednici su Leila Nanuk i Žorž Draušnik, a grafički dizajn potpisuje Borjana Katić-Štetić. Bogato ilustrirana, monografija slikom i riječju donosi detaljan prikaz rađanja ideje, nastanka i realizacije memorijala oblikovanoga u ime sjećanja. Opširnije


Foto: HAZU