Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije 'Arhitektura Dubrovnika između dva svjetska rata' autora Antuna Baće

Monografija 'Arhitektura Dubrovnika između dva svjetska rata' autora Antuna Baće, koju je objavila ArTresor naklada u suizdanju s Institutom za povijest umjetnosti, bit će predstavljena u četvrtak 1. veljače u 19:30 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.
vrijeme: 01.02.2024. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://ugdubrovnik.hr/

Kako autor monografije Baće navodi: „Cilj rada bio je steći što cjelovitiji uvid u korpus arhitekture međuratnog razdoblja u Dubrovniku i njegovoj užoj okolici (od Cavtata na istoku, do Trstenog na zapadu, uključujući i Elafitske otoke), utvrditi opće karakteristike izgradnje i urbanog razvoja te ih postaviti u širi društveni kontekst vremena. Obrađena su najznačajnija ostvarenja i nerealizirani projekti te se pokušao ocijeniti njihov značaj u kontekstu hrvatske arhitekture 20. stoljeća. Preispitale su se pojedine atribucije i datacije, donijele nove, što je pridonijelo poznavanju opusa pojedinih arhitekata i graditelja, od kojih su neki do sada bili slabo poznati ili potpuno zaboravljeni.“

Knjiga je tiskana 2023. godine. Urednica monografije je Katarina Horvat-Levaj, recenzenti su dr. sc. Borka Bobovec i dr. sc. Berislav Valušek, fotografije u knjizi potpisuju Marko Ercegović i Antun Baće, za oblikovanje je zaslužan Franjo Kiš, ArTresor naklada, a lekturu i korekturu radila je Rosanda Tometić.
Objavljivanje knjige potpomogli su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Fedor Devidé Glavić, Grad Dubrovnik, Zaklada Blaga djela i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Knjigu će predstaviti Katarina Horvat-Levaj, Tamara Bjažić Klarin, Ivan Viđen i Antun Baće.
Knjiga će se na dan promocije moći kupiti na popustu od 20 posto.