Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje međunarodnog suradničkog projekta Female Digital Creativity - FLUX

U subotu, 27. travnja, s početkom u 12 sati, u pulskoj galeriji Novo održat će se predstavljanje međunarodnog suradničkog projekta Female Digital Creativity - FLUX, koji provodi konzorcij u sastavu udruge L.A.E. XXI kao vodećeg partnera, udruge Alice in Blockchains iz Zagreba i Museum of Transitory Art - MoTA iz Ljubljane, te društvenog poduzeća MEET Digital Communication Srl iz Milana, a sufinancira ga Europska unija (EACEA) iz programa Kreativna Europa.
vrijeme: 27.04.2024. -
mjesto: Pula

Projekt FLUX bavi se temom rodne ravnopravnosti, odnosno poticanja što većeg broja umjetnica (žena i trans žena) s područja vizualne umjetnosti, te iz drugih kulturnih i kreativnih industrija - prvenstveno iz Hrvatske, Slovenije i Italije - da se uključe u trenutno najinovativnije područje novih umjetničkih medija: blockchain i NFT. NFT ili non-fungible token (nezamjenjivi token) označava kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja jedinstveni predmet, poput npr. umjetničkog djela. Za razliku od npr. bitcoina, koji se može zamijeniti za novac ili neku drugu kriptovalutu, svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti drugim.
 
Cilj projekta jest pružanje besplatne, online blockchain edukacije za sve zainteresirane umjetnice starije od 18 godina, od kojih će 10-15 njih dobiti mogućnost produkcije te izlaganja digitalnih radova na FLUX izložbama u Labinu, Ljubljani i Milanu, kao i njihovog plasmana na globalno NFT umjetničko tržište. Također će nekoliko od strane kustosa predloženih umjetnica biti pozvano da s novim radovima sudjeluju na 5. Bijenalu industrijske umjetnosti (IAB 05), koje će se održati u rujnu i listopadu 2025. godine, u Labinu, Puli, Raši i Kanfanaru.

U galeriji Novo projekt će predstaviti Dean Zahtila, Predsjednik L.A.E. XXI, i Magda Milas, Predsjednica i suosnivačica Alice in Blockchains - udruge za fintech, kriptovalute i blockchain - neprofitne organizacije čija je misija povećati broj žena u fintech i blockchain području, kroz financijsko obrazovanje, umrežavanje te pružanje jednakih mogućnosti.