Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje kosovske suvremene drame na ovogodišnjoj Međunarodnoj dramskoj koloniji

Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija 'Od teksta do predstave', u organizaciji Hrvatskog ITI centra, održava se do 18. rujna, u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD. Međunarodna dramska kolonija je rezidencijalni projekt koji u procesu rada stavlja fokus na dramskog pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s kosovskim dramatičarom  Jetonom Nezirajem koji će se hrvatskoj publici predstaviti s dramskim tekstom 'Audijencija Vaclava Havela'.
vrijeme: 13.09.2021. - 18.09.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/croiti

Program je pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja.
 
Od 13. do 18. rujna Neziraj će zajedno s redateljem Aleksandrom Švabićem raditi na scenskom čitanju navedenog dramskog teksta kojI će 18. rujna u 20 sati u MM Centru Teatra &TD biti predstavljen publici u izvedbi Damira Klemenića i Jadrana Grubišića.
 
Nakon scenskog čitanja održat će se okrugli stol na temu kosovskog i hrvatskog suvremenog dramskog stvaralaštva na kojem će gostovati dramski spisatelj Jeton Neziraj, a razgovor će voditi Željka Turčinović.
 
Jeton Neziraj je najizvođeniji suvremeni kosovski dramatičar. Bivši umjetnički ravnatelj Nacionalnog kazališta na Kosovu. Osnivač i umjetnički ravnatelj umjetničke organizacije Qendra Multimedia iz Prištine. Napisao je preko 25 drama koje su postavljene u kazalištima diljem Europe i Amerike te prevedene na više stranih jezika (njemački, engleski, francuski, makedonski, slovenski, hrvatski, rumunjski, bosanski, španjolski, turski, bugarski, itd.). Neziraj je također piše o kazalištu za lokalne i međunarodne časopise i magazine.