Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Zašto sam slikala?' Ljiljane Matković-Vlašić

Predstavljanje knjige slikarice i spisateljice Ljiljane Matković-Vlašić 'Zašto sam slikala? Otkrivanje umjetnosti' održat će se ​u četvrtak 25. travnja u 18 sati u knjižari Kršćanska sadašnjost na adresi Kaptol 1 u Zagrebu. 
vrijeme: 25.04.2024. -
mjesto: Zagreb
Knjiga je to koja je objavljena 2021., u jeku pandemije koronavirusa, što je i odgodilo njezino predstavljanje i susret s čitateljima. U tjednu koji promiče knjige i čitanje, uz projekt Knjiga svima i svuda, knjigu Ljiljane Matković-Vlašić predstavit će teolog, svećenik i književnik don Anton Šuljić te profesorica Lada Žigo Španić, književna kritičarka, esejistica i prozaistica, članica Društva hrvatskih književnika.

O knjizi će govoriti i sama autorica Ljiljana Matković-Vlašić, slikarica i pjesnikinja, ujedno i spisateljica koja u knjizi Zašto sam slikala? „ispovjedno, autobiografski, mudro i pronicljivo niže pred čitateljem svoje poglede, razloge, povode i poticaje koji su je navodili na slikanje, ali i više od toga“. Knjigu koja je iznimna prigoda da čitatelj zaviri u umjetničku dušu, ali i sazna mnogo više od toga te osim sjajne priče pogleda i umjetnička djela koja su vješto ukomponirana u knjigu, moći će se u tjednu projekta Knjiga svima i svuda kupiti po sniženoj cijeni, uz ostale autoričine knjige u izdanju Kršćanske sadašnjosti (Blago mirotvorcima, Budi bez svega, živote i Ti nisi sišao s križa).
Knjiga Zašto sam slikala? Otkrivanje umjetnosti prati autoričin put duha, sazrijevanje i osobnu povijest, otkrivajući njezin izražajni poetski izričaj, poput ovoga: „Slikarstvo nije puko pravljenje slika… To je pronicanje u životne istine, poniranje u dubine, ne samo vidljive nego još više nevidljive stvarnosti. Umjetnik vuče svoju sudbinu kao težak teret.“ (...)