Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Zagrebačka stilistička škola' Dubravke Oraić Tolić

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje knjige 'Zagrebačka stilistička škola' Dubravke Oraić Tolić koje će se održati u petak, 25. studenog, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
vrijeme: 25.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ljevak.hr/

O knjizi će, uz autoricu Dubravku Oraić Tolić, govoriti akademik Krešimir Nemec i prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, dok će razgovor moderirati urednica knjige Nives Tomašević.
 
Knjiga Dubravke Oraić Tolić posvećena je najvažnijemu razdoblju u hrvatskoj znanosti o književnosti kada je ona bila u samome vrhu svjetske znanosti. Protagonisti su knjige utemeljitelji Zagrebačke stilističke škole Zdenko Škreb, Aleksandar Flaker i Ivo Frangeš te najpoznatiji sudionik Viktor Žmegač. Knjiga je pisana jednostavnim esejističkim stilom s velikim znanjem i autobiografskim sjećanjima, pa djeluje kao osobni i univerzalni, znanstveni i književno-umjetnički hommage Zagrebačkoj stilističkoj školi iz vizure učenice i svjedokinje vremena.
 
Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvome dijelu Zagrebačka stilistička škola i Hrvatsko proljeće autorica rekonstruira duh vremena i razmatra doprinos Škole nacionalnoj identifikaciji na području znanosti o književnosti u doba Proljeća. U drugome poglavlju, Zagrebačka stilistička škola očima učenice, tri utemeljitelja promatraju se istodobno iz znanstvene i memorativne vizure. U trećemu pak poglavlju, Majstor znanosti o književnosti i esejističke kulturologije: Viktoru Žmegaču za devedeseti rođendan, u fokusu je najveći književno-znanstveni i kulturološki opus u hrvatskoj književnosti i kulturi 20. stoljeća.