Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Verbalno o vizualnom' Mikice Maštrović

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje knjige 'Verbalno o vizualnom' dr. sc. Mikice Maštrović, koje će se održati u srijedu, 31. svibnja, s početkom u 12 sati, u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva.
vrijeme: 31.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ljevak.hr/

O knjizi će govoriti njezini recenzenti, redovni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, dr. sc. Frano Dulibić, izvanredni profesor na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti, dr. sc. Goran Zlodi te autorica dr. sc. Mikica Maštrović.
 
Razgovor će moderirati Matija Prica, dok će se u ime Naklade Ljevak okupljenima obratiti Ivana Ljevak Lebeda.
 
Rastuća je potreba korisnika za informacijama koje nastaju u širem baštinskom okruženju, a koje mogu dobiti bez konzultiranja primjerka u ruci, ili posjeta određenom muzeju ili galeriji u kojoj se opisano djelo nalazi. Razvoj informacijskih tehnologija omogućio je nove načine muzejskog poslovanja i novu paradigmu pristupa. Namjera je objavljivanja ovoga djela olakšati svima, u prvom redu kustosima, koji u svojim fondovima posjeduju vizualnu građu, njezinu formalnu i sadržajnu obradu, kako bi bila i daljinski dostupna svim korisnicima. Svi korišteni primjeri djela su autora značajnih za hrvatsku kulturu, pa je to i svojevrstan pregled hrvatske vizualne umjetnosti.