Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Trg slobode' Nenada Rizvanovića

Klub MaMa i Centar za kulturu mladih Ribnjak organiziraju promociju knjige Nenada Rizvanovića 'Trg Slobode' (MaMA, SABAH, 2022) koja će se održati u CKM Ribnjak u srijedu, 21. rujna, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 21.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://mi2.hr/

O knjizi govore, sviraju i pjevaju Ahmed Burić, Đurđica Čilić, Damir Imamović, Petar Milat, Siniša Pavić i autor Nenad Rizvanović.
 
Zapetljani svijet potleušica kućica baraka tajnih prolaza i dvorišta zatrpanih bačvama sanducima s piljevinom i kutijama s alatima automobilskim gumama zahrđalim štednjacima i pokidanim stolicama. U srcu starog grada niknule su nove stambene zgrade u kojima žive vojna lica pravnici službenice i profesori: muškarci žene i djeca.
 
Zagledan u prostore svojega djetinjstva Nenad Rizvanović istodobno goneta vremenske taloge što su se na povlaštenim mjestima naslojili. Osječka topografija, a posebno toponimija, nudi mu raznolike pobude za emotivna prisjećanja i lucidne evokacije, a on ih znalački koristi da uobliči primjerene minijature, lirske proze melankoličnog predznaka i elegičnog tona. Album nadahnutih fotografija pretežno gornjogradskog okružja i pridravskih obala, što ih je sačinio Željko Stojanović, ponudio mu je korelative i komplemente vlastitoga viđenja. Opustjele ulice i oljuštene fasade, s tek pokojim prolaznikom, najčešće samotnikom, uvode nas u grad zaustavljenog trajanja, gotovo metafizičkih svojstava.

- Tonko Maroević