Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Tijelo otpora Satana Panonskog' Ljubice Anđelković Džambić

U petak, 27. siječnja, u 20 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se promocija knjige 'Tijelo otpora Satana Panonskog' u izdanju Sandorfa, prve sveobuhvatne studije o životu i stvaralaštvu vinkovačkog multimedijalnog umjetnika Ivice Čuljka.
vrijeme: 27.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/Sandorfpublishing

Kontroverzan život vinkovačkog multimedijalnog punk umjetnika Ivice Čuljka, većini poznatijeg kao Satana Panonskog, do danas ne prestaje intrigirati mnoge. Za razliku od dosadašnjih knjižnih izdanja u kojima smo imali prilike čitati Čuljkovu poeziju i prozu, knjiga „Tijelo otpora Satana Panonskog: autodestruktivni body art u hrvatskoj umjetnosti performansa i izvedbenoj praksi“ autorice Ljubice Anđelković Džambić nudi prvi sveobuhvatni teorijski prikaz njegova stvaralaštva, temeljen na interdisciplinarnom proučavanju arhivske građe iz njegove zaostavštine. Autorica ove opsežne teatrološke studije polazi od analize Čuljkovog krvavog performansa kao umjetničkog odgovora na životne krize kroz koje je prolazio, a kako je Čuljak također prepoznat i kao začetnik autodestruktivnog body arta u hrvatskoj umjetnosti performansa, knjiga se velikim dijelom bavi i pitanjima tijela otpora u radikalnim umjetničkim performansima.
 
Pored teme performansa, knjiga donosi i prikaz ostalih umjetničkih vrsti u kojima se Čuljak ostvarivao, kao što su književnost, punk glazba, antimoda i likovni izričaj, kroz analize koje te radove smještaju u kontekst punk supkulture, odnosno šire alternativne kulture koja je obilježila posljednja desetljeća 20. stoljeća u nas. Kako je cjelokupno stvaralaštvo Ivice Čuljka potrebno tumačiti i kroz njegovu rubnu društvenu poziciju, posebna su poglavlja ove knjige posvećena Čuljkovom stvaralaštvu u ograničenim uvjetima neuropsihijatrijske bolnice, njegovu queer i osuđeničkom statusu, utopističkoj ideji Punk Prisne Porodice, ali i ratnim uvjetima na kraju njegova života. Knjiga ne zaobilazi ni iznimnu mitologizaciju ovog umjetnika, te se posebna pozornost pridaje brojnim urbanim predajama koje i danas podgrijavaju kontroverzni status Satana Panonskog.

Predstavljanje knjige "Tijelo otpora Satana Panonskog" Ljubice Anđelković Džambić | Facebook