Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Stanislava Habjana 'Car je gol na kiši' u Rijeci

Predstavljanje nove knjige Stanislava Habjana 'Car je gol na kiši' održat će se u petak, 20. svibnja, u 20 sati, u antikvarijatu Ex libris u Rijeci.
vrijeme: 20.05.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/ri.exlibris/

'Car je gol na kiši' knjiga je napisana tijekom osam tjedana 2019., svakodnevnim slanjem tekstova e-mailom, adresaru od stotinjak primatelja. Nizanjem slika koje uključuju i čitatelje - poglavlja su često potaknuta njihovim reakcijama i porukama - priča teče kroz različite flash-backove cjelokupna životnog iskustva, stvarnih odnosa i njihova vrednovanja, akteri su živi ljudi s imenima i prezimenima, istovremeno simboli jedne sasvim određene stvarnosti s neupitnim ljestvicama vrednota. Taj kolaž dokumentarnog i fiktivnog, sjećanja i zamišljaja, živog i neposrednog obraćanja punog poezije i humora koji stalno prate i omogućuju iskaz osebujne, proživljene filozofije, izranja ovdje u svom punom sjaju i snazi i dojam je da Stanislav objavljuje najvažniju, najiskreniju knjigu svog života. Upravo ta emocija, kad ti je nešto najvažnije na svijetu – emocija je koju autor priziva, njeguje, pušta joj da ga vodi, pokazuje nam koliko je takva opredijeljenost važna i djelotvorna.
(Iz pogovora Katarine Mažuran)
 
Tematski, knjiga spaja pisanje i performans, intimno i javno, život i umjetnost; a u strukturi prepliće trenutke neposredne sadašnjosti sa slikama iz djetinjstva, crticama koje zrcale jednaku strast prema čitanju, glazbi, komunikaciji, prijateljstvu… Započet bez namjere da postane knjigom, tekst se ubrzo pretvara u polufiktivnu povijest nastanka jednog umjetničkog projekta; ono što je na početku pisanja tek apsurdni zamišljaj, potaknut jezičnim nesporazumom, na kraju knjige uistinu otvara novo životno poglavlje.
 
'Car je gol' ime je umjetničkog kolektiva koji će, uz pjesnikinju Katarinu Mažuran i samog autora, svojim performansom u Ex librisu predstaviti knjigu.