Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Rudnik čvaraka 2' Tomislava Šovagovića

Predstavljanje knjige 'Rudnik čvaraka 2' autora Tomislava Šovagovića održat će se u četvrtak, 12.  svibnja, u 18 sati, u Društvu hrvatskih književnika.
vrijeme: 12.05.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://mozaik-knjiga.hr/

Nakon velikog uspjeha zbirke priča „Spremište Trešnjevka“, autor Tomislav Šovagović domaćoj publici opet servira pravu književnu poslasticu „Rudnik čvaraka 2“.
 
Desetljeće nakon „Rudnika čvaraka“, ovjenčanoga u Vinkovcima nagradom Josip i Ivan Kozarac za knjigu 2012. godine, Tomislav Šovagović napisao je nastavak slavonskih zgoda i nezgoda. Pred objektivom i perom Slavonije iz prošloga stoljeća stoje ljudi i događaji iz ravnice, njihove neobične navike, rutina teške svakodnevice isprepletena humorom i podbadanjem susjedstva.
 
Kako su dva osebujna brata Franjo i Fabijan preživjela svatove, izlete i filmska snimanja, zašto se kupalo s bjelouškama, šamponom od koprive i glavometom, što znače pojmovi ponjavka, pendžeraši i konjara – neke su teme osamdesetak kratkih proznih zapisa, natopljenih melankolijom radnoga naroda Slavonije i Baranje. Oplakivanje smrti Richarda Burtona, „Romeo i Julija“ na ladimirevačkoj leniji, „koncert“ Vivaldija na Karašici i snimljeni Harmsovi Slučajevi daruju lokalnim zbivanjima univerzalno značenje, u vremenima kada svijet još nije bio globalno selo. Zbirku zaokružuju dulje priče – Čokoladna predstava, Lepi i Špilja za suncokrete – kao metafora neumitnoga rastanka sa starim načinom života.
 
Na promociji sudjeluju:

Tomislav Šovagović, autor
Vid Jakša Opačić, urednik
Andrea Divić, književna kritičarka
Marko Hadjur, moderator