Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Moneystains' autorice Brede Beban

Knjiga Moneystains donosi do sada neobjavljeni filmski scenarij koji se nalazi u ostavštini Brede Beban. Originalni tekst napisan je 1996. – 1997. Predstavljanje knjige će se održati u ponedjeljak, 5. lipnja u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.
vrijeme: 05.06.2023. -
url: http://www.institute.hr/
Scenarij je bio predstavljen na IFFR-u – Internacionalnom filmskom festivalu u Rotterdamu 1998., gdje je izazvao priličan interes, kako festivalskog žirija tako i drugih producenata. Nakon neočekivanog problema s engleskim producentom i iznenadne tragične smrti Hrvoja Horvatića 1997. godine, te iako je već bila dovršila izbor glazbe i finalizirala scenarij, Breda je odlučila da film neće nikada snimiti.
(iz pogovora D. Šantolić Cherubini)

Radili smo osamnaest mjeseci, pukli. Prestali. Počeli ponovno. Bilo je to sve što pisanje u suradnji s nekim treba biti, iritantno, iscrpljujuće, inspirativno.
(Chris Darke)

Knjiga je objavljena u programu Knjižnice Trieste Contemporanea (koordinatorica: Elettra Maria Spolverini) u biblioteci libraryline (koordinatorice: Giuliana Carbi Jesurun & Janka Vukmir), namijenjenoj za objavljivanje do sada neobjavljenih djela umjetnika ili autora s područja europske suvremene umjetnosti.

Moneystains je krajem 2022. objavljen u Trstu u originalnom engleskom izdanju i u prijevodu na talijanski i prva je objavljena knjiga u biblioteci libraryline. Sada im se pridružuje i prvi hrvatski prijevod. Nakladnik svih izdanja je Instittut za suvremenu umjetnost.

Knjiga je tiskana u maloj nakladi i neće se distribuirati komercijalno. Namijenjena je isključivo u kulturne i obrazovne svrhe.
Zahvala Bošku Bebanu za ustupanje teksta za objavljivanje.
 
Urednica izdanja i pogovor knjizi: Dubravka Šantolić Cherubini
Nakladnik: Institut za suvremenu umjetnost

Popratni tekst: Chris Darke
Prijevod: Bartol Babić Vukmir
Grafičko oblikovanje: Giulia Lantier
128 stranica; 120x210 mm
ISBN 978-953-8027-15-4

http://www.institute.hr/