Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Martine Bašić 'Zač se reče?' u Crikvenici

Predstavljanje knjige Martine Bašić 'Zač se reče?' održat će se u subotu, 28. svibnja, u 19,30 sati, u Gradskoj vijećnici u Crikvenici. Knjiga 'Zač se reče?' svojevrsni je rječnik frazema, izreka i poslovica crikveničko-vinodolskoga kraja.
vrijeme: 28.05.2022. -
mjesto: Crikvenica
url: https://www.crikvenica.hr/p

Objavljena je u Biblioteci “Cirkul” crikveničkoga Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” kao nastavak rječničkog niza, objavljenih Rječnika crikveničkoga govora i Rječnika griško-belgradskoga govora.
 
Autorica je suvremenim znanstvenim pristupom obuhvatila dio frazeološkoga blaga triju govora: crikveničkoga, griškoga i novljanskoga. Radi se o starosjedilačkim govorima koji su bliski i imaju mnogo sličnosti, ali i razlika, a njihova obilježja autorica opisuje na početku knjige. Slijedi poglavlje o frazeologiji, u kojemu se, na temelju pojedinih primjera uzetih iz navedenih govora, objašnjavaju najvažniji pojmovi iz frazeologije. U posebnom poglavlju opisana su načela uspostave polaznoga frazema i njegovo grafičko oblikovanje.
 
U glavnom dijelu knjige nalaze se frazemski članci, složeni abecednim redom, u kojima se uspoređuju frazemi bliskoga značenja iz crikveničkoga, griškoga i novljanskoga govora. Ovaj dio knjige nije pisan strogo znanstvenim stilom i namijenjen je širokoj publici. Svaki članak prate crteži koji ilustriraju značenje ili dio frazema, te na prvi pogled čitatelju daju naslutiti o čemu se u njemu radi. Te malene vinjete izradila je grafička dizajnerica Marie Solange Antonić.
 
Knjiga je obogaćena trima kazalima koja pružaju velike mogućnosti istraživanja frazema, izreka i poslovica svima koji žele uroniti u jezično bogatstvo crikveničko-vinodolskih čakavskih govora. Knjiga nije namijenjena isključivo jezikoslovcima, nego i širem čitateljstvu te će poslužiti kao odličan priručnik nastavnicima u školama i vrtićima.
 
Martina Bašić (rođ. Kovačević) viša je znanstvena suradnica zaposlena u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU. Doktorirala je 2012. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s dijalektološko-sociolingvističkom temom u kojoj je opisala suvremeni crikvenički idiom. Iste je godine primljena u Odbor za dijalektologiju HAZU. Voditeljica je dvaju Akademijinih projekta (Istraživanje hrvatskih dijalekata, Suvremeni dijalektološki opis vinodolskih govora) te suradnica na međunarodnim projektima (Općeslavenski lingvistički atlas, Lingvistička geografija Hrvatske u europskome okružju). Znanstveni je interes Martine Bašić usmjeren na različita područja dijalektologije, a posebno za čakavštinu sjeverozapadnoga hrvatskog jezičnog područja.