Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Marije Vinski 'Velik je misterij života'

Predstavljanje knjige Marije Vinski 'Velik je misterij života. Dnevnik 1917.-1934.' (Disput, 2021.) će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u četvrtak, 14. listopada, u 19 sati.
vrijeme: 14.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/disput.zagreb

Knjigu će predstaviti
Maša Grdešić,
Branimir Janković,
priređivačice dnevnika Lucija Bakšić i Magdalena Blažić
i urednik Josip Pandurić.
 
Dnevnik Marije Vinski, pisan od 1917. do 1934, donosi opsežnu životnu priču liječnice intelektualke o borbi za pronalazak vlastitog mjesta pod suncem. Proces je to pažljivo ispisan u osam bilježnica koje pred čitateljima rastvaraju nepregledno prostranstvo različitih misli o tada aktualnim političkim događajima poput Prvoga svjetskog rata, revolucije i raspada Austro-Ugarske Monarhije, baš kao i o osobnoj prilagodbi na novi, poslijeratni svijet.
 
Marija Vinski rođena je 1899. u današnjoj Ukrajini, u židovskoj obitelji Hollinger. Krajem Prvoga svjetskog rata upisuje studij medicine u Beču koji, s prekidima, završava 1934. godine. Od 1924. živi i radi u Zagrebu kao odgojiteljica dječje skupine koju pohađa i njezin sin Miron Vinski. Držeći predavanja, aktivno sudjeluje u popularizaciji tema iz područja dječjega razvoja. Poslije smrti supruga Rudolfa Vinskog, tipografa i trgovca, 1931. u intelektualnim krugovima produbljuje poznanstvo s Augustom Cesarcem i pridružuje mu se na putu u sovjetsku Rusiju. Nakon povratka pod policijskim je povećalom zbog simpatiziranja ljevičarskih ideja i nastavlja obavljati liječničku profesiju sve do početka Drugoga svjetskog rata. Najvjerojatnije su je ubili ustaše u zagrebačkoj Dotrščini 1941.