Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Lajanje na svemir' Lade Martinac Kralj

Naklada Ljevak najavljuje predstavljanje knjige 'Lajanje na svemir' Lade Kralj Martinac koje će se održati u utorak, 29. studenog, u 19 sati, u Društvu hrvatskih književnika.
vrijeme: 29.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ljevak.hr/

O knjizi će, uz autoricu Ladu Martinac Kralj, govoriti akademik Ratko Cvetnić, doc. dr. sc. Bruna Profaca te prof. dr. sc. Marijana Češi.
Odabrane dijelove iz knjige čitat će glumci Alma Prica i Alen Šalinović. 
Razgovor će moderirati urednica knjige Mejra Vindakijević.
 
Četrnaestogodišnja djevojčica i svemirski projekt, čopor pasa lutalica i interesi svjetskih sila, školske ljubavi i tajni agenti – na ovim gotovo nedodirljivim oprekama razvija se uzbudljiv roman Lade Martinac Kralj Lajanje na svemir, smješten u povijesni okvir 60-ih godina prošlog stoljeća kad je svemirska utrka bila na vrhuncu.
 
Marina, učenica osmog razreda, glavna je protagonistica koja postupno otkriva istinu o ulozi pasa lutalica za čije je šetnje zadužena. Shvaća da će se među njezinim četveronožnim prijateljima odabrati budući svemirski putnici. Mučena spoznajom da je prvi pas u svemiru, kujica Lajka, bio svjesno žrtvovan, Marina se pita o opravdanosti (zlo) upotrebe životinja u znanstvene svrhe i može li uopće vjerovati odraslima da će se njezini psi sretno vratiti iz svemira
 
U knjizi nailazimo na elemente detekcijskog romana: tajne, uhođenja, ispitivanja… te elemente krimića jer se događa i otmica pasa, a Marina postaje osumnjičena. Roman spretno isprepleće akciju i refleksiju, a jedno i drugo obilježje pridonosi napetosti, dinamici i iščekivanju. Hoće li pobijediti dječja buntovna narav s čvrstim uvjerenjem u svoju pravednost i pokazati se jačom od bilo kakvoga društvenoga okvira ili je Marina već zašla u dob kad počinje shvaćati potrebu za kompromisima?
- dr. sc. Dubravka Težak
 
Potražite knjigu "Lajanje na svemir" na ljevak.hr.