Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Daniele Angeline Jelinčić - 'Znanost i umjetnost doživljaja hrane'

U sklopu Festivala kulture na temu mediteranske prehrane „MeetEating Mediterranean“, 23. lipnja u 21 sat u Bolu, u dvorištu Općinske knjižnice Bol održat će se promocija knjige „Znanost i umjetnost doživljaja hrane“ dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, znanstvenice iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.
vrijeme: 23.06.2023. -
mjesto: Bol

Tema kulturnog turizma koju autorica znanstveno obrađuje već više od dva desetljeća ovog se puta usredotočuje na gastronomiju, koja je posebno važna za Hrvatsku, kao jednu od sedam zemalja s kojima dijeli zajedničku nominaciju mediteranske prehrane na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Knjiga se usredotočuje na ekonomiju doživljaja te objašnjava načela njihovog kreiranja, a ključ je u uključivanju svih pet osjetila u gastro doživljaj. Na više od 200 stranica, u izdanju izdavačke kuće Jesenski i Turk te kroz osjetilni dizajn same knjige u kreaciji Minus Minus agencije, kroz 5 glavnih poglavlja autorica objašnjava sve o pravilima stvaranja gastro doživljaja (Hrana u ekonomiji doživljaja), iznosi činjenice o vezi mozga i hrane (Veza mozak – hrana), pruža konkretne naputke za stvaranje višeosjetilnih gastro doživljaja uz poneke recepte (Kreiranje gastronomskog doživljaja), objašnjava važnost hrane kroz brendiranje, gastrodiplomaciju i turizam (Hrana i identitet), te istražuje ulogu hrane u raznim vrstama umjetnosti odnosno predstavlja primjere stvaranja umjetnosti pomoću hrane (Hrana i umjetnost). Ako ste se ikada zapitali koja je veza između vašeg mozga i hrane, zašto neki ljudi uživaju jesti ljuto, osjećamo li svi isto pri konzumaciji pojedine hrane, zašto djeca odbijaju jesti povrće, ili mogu li boja i oblik tanjura utjecati na okus hrane, odgovore potražite u knjizi, uz još mnogo intrigantnih činjenica. Knjiga je pisana kao znanstveno-popularno djelo za koju je predgovor napisao naš poznati chef David Skoko.
Promociju moderira Lela Kaplowitz, a u okviru Festivala u kojem je ove godine Maroko kao zemlja partner slijede brojna gastronomska i umjetnička događanja, uz već tradicionalnu Trudnu teću i Bročki lot,  sa suvremenim twistom, CroMorocco Fusion Night u kojem gastro doživljaje kreiraju chefovi Ivan Pažanin braneći hrvatske boje i Samah Tribech otkrivajući marokanske mirise i okuse Mediterana.